Ψηφιοποίηση ελληνικών συλλογών φυσικής ιστορίας
Η Ελλάδα προχωρά στην ψηφιοποίηση ενός σημαντικού μέρους των Συλλογών Φυσικής Ιστορίας που διαθέτουν πανεπιστήμια και άλλοι επιστημονικοί φορείς της χώρας, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων με διεθνή πρότυπα. Το έργο αυτό πραγματοποιείται με τη συνεργασία οκτώ φορέων από όλη την Ελλάδα και συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Οι φορείς που συμμετέχουν περιλαμβάνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του προγράμματος “Ελλάδα 2.0” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NextGeneration EU). Αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία και διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Οι συλλογές αυτές είναι ανεκτίμητες για τη μελέτη και εκτίμηση της βιοποικιλότητας και τη διαχρονική παρακολούθηση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών αλλαγών.
Το έργο είναι μια βασική επιδίωξη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος στοχεύει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναγνώρισε την ανάγκη διασύνδεσης των ελληνικών συλλογών φυσικής ιστορίας στα πρότυπα της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής DiSSCo και συνέβαλε καθοριστικά στην ενσωμάτωση του έργου στη Δράση “Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης” του Πυλώνα “Πράσινη Μετάβαση” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Με την ολοκλήρωση του έργου, οι ψηφιοποιημένες συλλογές θα είναι διαθέσιμες σε διάφορες κατηγορίες χρηστών, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών θεμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν την τεκμηρίωση της βιολογικής και γεωλογικής ποικιλότητας, την κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τον προσδιορισμό της επίδρασης των εισβλητικών ειδών και την παρακολούθηση των αλλαγών στους περιβαλλοντικούς πόρους.