Μαθητές πέμπτης δημοτικού κέρδισαν διεθνή διαγωνισμό animation για τον Shakespeare
Μια δεκάλεπτη ταινία ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων μεταφέρει τους θεατές στη βασιλεία της Ελισάβετ Α’ τη χρυσή εποχή της τέχνης και του θεάτρου. Δημιουργήθηκε από 20 μικρούς σκηνοθέτες, ηλικίας 7 έως 11 ετών, μαθητές της Πέμπτης τάξης του 6ου Πειραματικού Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης.
Διεθνής διάκριση στο Λονδίνο
Η ταινία «Elizabethan Theatre» αξιοποιεί ιστορικά στοιχεία, σκίτσα, εικόνες και πολύχρωμες κούκλες – ζωγραφισμένες από τα ίδια τα παιδιά – για να αφηγηθεί την ιστορία των πρώτων θεάτρων στο Λονδίνο και την επίδραση του William Shakespeare. Ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη ταινία ή κινούμενο σχέδιο με θέμα τον Shakespeare από νεαρούς σκηνοθέτες ηλικίας 7-11 ετών από το Shakespeare Birthplace Trust και έλαβε το «Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation» στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Μόσχας.
Στην έναρξη του ντοκιμαντέρ τα παιδιά να αφηγούνται πως το Ελισαβετιανό θέατρο πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα Ελισάβετ Α’ και άνθησε από το 1562 έως το 1642. Η βασίλισσα, λάτρης του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα, συχνά οργάνωνε παραστάσεις με θρησκευτική θεματολογία σε υπαίθριους χώρους. Το πρώτο μόνιμο θέατρο στο Λονδίνο, που χτίστηκε το 1576, προκάλεσε αντιδράσεις από τις συντηρητικές αρχές της πόλης, που θεωρούσαν τους ηθοποιούς αλήτες. Τα θέατρα αρχικά ήταν κυκλικά, ξύλινα και ανοιχτά, με παραστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έναρξη της παράστασης σηματοδοτούνταν από τον ήχο μιας τρομπέτας και μια σημαία υποδείκνυε το είδος της παράστασης: λευκή για κωμωδίες, μαύρη για τραγωδίες και κόκκινη για ιστορικά έργα.
Διεθνής αναγνώριση
Η εκπρόσωπος του Shakespeare Birthplace Trust, χαρακτήρισε την ταινία πνευματώδη, δημιουργική και άριστα εκτελεσμένη, αναφέροντας ότι αποτελεί απόλαυση να τη βλέπεις. Η ταινία θα προβάλλεται αυτό το καλοκαίρι στο Shakespeare’s New Place, την τελευταία κατοικία του Σαίξπηρ. Ο διευθυντής του σχολείου, Στέργιος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η διάκριση αποτελεί μεγάλη τιμή.
Η ιδέα για την ταινία δεν ξεκίνησε από τη συμμετοχή σε διαγωνισμό, αλλά από την εκπαιδευτικό Αγγλικών, Χρύσα Νικολοπούλου, η οποία ήθελε να δημιουργήσει ένα βίντεο για τον Σαίξπηρ και την εποχή του, καθώς αυτό είναι κομμάτι της διδασκαλίας της. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και συγκέντρωσαν στοιχεία, ζωγράφισαν χαρακτήρες και αφηγήθηκαν την ιστορία τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.
Η διεθνής διάκριση προκάλεσε μεγάλη χαρά στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, ενώ ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιουργήθηκε από την ίδια διαδικασία διακρίθηκε σε διαγωνισμό του Μουσείου Σχολικής Ζωής.
Την ταινία μπορείτε να τη δείτε παρακάτω από το 12:40 έως το 20:15.