Περσείδες: Σήμερα η πιο εντυπωσιακή βροχή πεφταστεριών
Η πιο θεαματική καλοκαιρινή βροχή από «πεφταστέρια» θα κορυφωθεί σήμερα το βράδυ 12 Αυγούστου 2024.
Το φαινόμενο των Περσείδων, που συμβαίνει κάθε χρόνο από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 24 Αυγούστου, θα μας χαρίσει και φέτος ένα εντυπωσιακό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό, με αποκορύφωμα τη βραδιά της 12ης προς 13η Αυγούστου, όταν τα πεφταστέρια θα είναι πιο ορατά και αναμένονται να “πέσουν” περίπου 100 την ώρα.
Για να απολαύσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια σκοτεινή τοποθεσία μακριά από φώτα, όπου θα μπορέσουμε να δούμε τα πεφταστέρια με γυμνό μάτι. Η φετινή παρατήρηση θα είναι πιο ευνοϊκή, καθώς η Σελήνη, που θα είναι φωτισμένη κατά 50%, θα δύσει γύρω στα μεσάνυχτα, αφήνοντας τον ουρανό αρκετά σκοτεινό για να απολαύσουμε το φαινόμενο.
Ψάχνουμε απόμερες περιοχές, μακριά από φώτα, ιδανικά αρκετά έξω από μεγάλες πόλεις σε κάποια παραλία, παίρνουμε κουβέρτες και ξαπλώνουμε παρατηρώντας τον ουρανό
Η αστροφυσικός Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συμβουλεύει όσους επιθυμούν να παρατηρήσουν το φαινόμενο να επιλέξουν μια περιοχή με όσο το δυνατόν λιγότερη φωτορύπανση και να κοιτάξουν προς τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να πηγάζουν τα πεφταστέρια.
Γιατί ονομάζονται Περσείδες;
Τα πεφταστέρια ονομάστηκαν Περσείδες επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, που βρίσκεται στον βόρειο ουρανό. Όταν παρατηρούμε μια βροχή διαττόντων αστέρων, οι αστρονόμοι εντοπίζουν την περιοχή του ουρανού από όπου φαίνεται να ξεκινούν οι φωτεινές λωρίδες των μετεώρων. Στην περίπτωση των Περσείδων, αυτή η περιοχή αντιστοιχεί στον αστερισμό του Περσέα, εξ ου και το όνομα. Η σύνδεση με τον αστερισμό προσδίδει μια μυθική διάσταση στο φαινόμενο, καθώς ο Περσέας είναι ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες της ελληνικής μυθολογίας.
Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;
Το φαινόμενο οφείλεται στα υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ, τα οποία εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητες που φτάνουν τα 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, δημιουργώντας φωτεινές λωρίδες στον ουρανό, γνωστές και ως «πεφταστέρια».
Οι κομήτες που πλησιάζουν τον Ήλιο, θερμαίνονται και πολλά κομμάτια τους φεύγουν και αφήνουν υπολείμματα που αποτελούνται από σκόνη πέτρα και πάγο. Όταν η Γη βρεθεί στο σημείο που υπάρχουν αυτά τα υπολείμματα, η ατμόσφαιρα μας προστατεύει, αυτά θερμαίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες χιλιάδων βαθμών Κελσίου και πιάνουν φωτιά λόγω της τριβής με τον ατμοσφαιρικό αέρα.
Ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που διασταυρώνεται με τη Γη σε τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Η τελευταία κοντινή του διέλευση από τη Γη ήταν το 1992, και το επόμενο πέρασμά του αναμένεται το 2126.