47o διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Dράμας 2024: το πρόγραμμα και οι δράσεις
Το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) πλησιάζει, υποσχόμενο και φέτος να προσφέρει ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικότητα και προβληματισμό. Με το μότο «Όλα είναι Δράμα», το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 2 και θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, φέρνοντας στο προσκήνιο τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και τα θέματα που την απασχολούν. Οι νέοι δημιουργοί αντλούν έμπνευση από τις οικογενειακές σχέσεις, τις φιλικές δοκιμασίες, τον πρώτο έρωτα, την ενηλικίωση και την ελληνική πραγματικότητα, παρουσιάζοντας ταινίες που αγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικές χορδές.
Φέτος, το φεστιβάλ φιλοξενείται σε διάφορους χώρους της Δράμας, με νέες προσθήκες όπως το εμβληματικό Γυμνάσιο Αρρένων. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν και διαδικτυακά, προσφέροντας πρόσβαση σε όλη την Ελλάδα. Στο DISFF 2024 συμμετέχουν 211 ταινίες από 39 χώρες, με 148 από αυτές να διαγωνίζονται στα 7 διαγωνιστικά τμήματα, ενώ 62 ελληνικές ταινίες κάνουν πρεμιέρα.
Η κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος, με πρόεδρο τον Αχιλλέα Κυριακίδη, θα αναδείξει τις καλύτερες ταινίες, οι οποίες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη διαδικασία των Όσκαρ. Το φεστιβάλ συνεχίζει να εστιάζει σε θέματα που αφορούν την ελληνική επαρχία, τη σεξουαλικότητα, τη βία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την επιβίωση στη σύγχρονη κοινωνία, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή νέων δημιουργών που επιστρέφουν για ακόμα μια χρονιά.
Με τα προγράμματα Short Film Hub και Cinematherapy, το φεστιβάλ στοχεύει να συνδέσει τους δημιουργούς με τη βιομηχανία του κινηματογράφου και να ενδυναμώσει την παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Επίσης, νέες συνεργασίες με το online περιοδικό «Talking Shorts» και τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα αναβαθμίζουν περαιτέρω το φεστιβάλ, προσφέροντας ευκαιρίες για καλλιτεχνική και επαγγελματική ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει και αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες όπως η Φρίντα Λιάππα και ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ενώ οι ειδικές προβολές θα αναδείξουν την εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης. Ταινίες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα προβληθούν στο πλαίσιο μιας ρετροσπεκτίβας που αναδεικνύει το έργο των αποφοίτων του τμήματος κινηματογράφου. Τέλος, το φεστιβάλ δεν παραλείπει να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα με ένα αφιέρωμα σε ταινίες animation ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογίας, σε συνεργασία με το Animasyros.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ