Εγκαίνια για το Mουσείο Kάστρου στη Ναύπακτο

Εγκαίνια για το Mουσείο Kάστρου στη Ναύπακτο

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Κάστρου Ναυπάκτου, το πρώτο βυζαντινό μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας, με ανακαινισμένους χώρους και νέα εκθέματα
Μουσείο Κάστρου Ναυπάκτου

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Μουσείου Κάστρου Ναυπάκτου, το οποίο βρίσκεται εντός του ανώτερου περιβόλου του οχυρού. Οι χώροι του Κάστρου ανακαινίστηκαν πλήρως, με την εγκατάσταση σύγχρονων υποδομών όπως φωτισμός, κλιματισμός και συστήματα ασφαλείας. Η αρχαιολογική έκθεση του μουσείου αναπτύσσεται σε τέσσερις καμαροσκεπείς αίθουσες, προσφέροντας στους επισκέπτες μια πλήρη εικόνα της ιστορίας της Ναυπάκτου.

Το κτήριο της Οπλοθήκης έχει μετατραπεί σε κέντρο πληροφόρησης, προσφέροντας πληροφορίες για την ιστορία της Ναυπάκτου και τις αναστηλωτικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν. Παράλληλα, φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα για το κοινό. Στο πλαίσιο των εργασιών, αποκαταστάθηκαν τα ανατολικά τείχη της οχύρωσης, από την Ωραία Ντάπια έως τον πύργο του Ρολογιού, ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξής τους.

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι το Μουσείο της Ναυπάκτου είναι το πρώτο βυζαντινό μουσείο στην Αιτωλοακαρνανία και το 24ο μουσείο που εγκαινιάζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2019.

Στη Ναύπακτο, το Υπουργείο Πολιτισμού εκτελεί επίσης αναστηλωτικά έργα στο Λιμάνι της Ναυπάκτου, με σκοπό την αποκατάσταση των φθορών που έχουν υποστεί τα θεμέλιά του. Το συνολικό κόστος των έργων στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, αποκαταστάθηκαν έντεκα εμβληματικές κρήνες στο ιστορικό κέντρο της Ναυπάκτου, όπως η κρήνη Μεγαλομάτα και η κρήνη της Σιδηρόπορτας, επιστρέφοντας την αρχική τους μορφή και αξία. Στα εγκαίνια του Μουσείου παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θ. Παπαθανάσης, και ο Δήμαρχος Ναυπάκτου, Β. Γκίζας, μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΠΟ.

Τέλος, η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε τον Αρχαιολογικό Χώρο Θέρμου, όπου διενήργησε αυτοψία και επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου. Το μουσείο, το οποίο είναι πλήρως προσβάσιμο, περιλαμβάνει εκθέματα από την προϊστορική έως και τη ρωμαϊκή εποχή, και αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αιτωλική Συμπολιτεία.