Θεσσαλονίκη: Νέα ανακαινισμένη πτέρυγα για καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στο ΑΧΕΠΑ

Θεσσαλονίκη: Νέα ανακαινισμένη πτέρυγα για καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στο ΑΧΕΠΑ

Η ανακαινισμένη Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ εγκαινιάστηκε, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη.
Εγκαίνια Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με τον εορτασμό των 40 χρόνων λειτουργίας της. Η εκτεταμένη ανακαίνιση, με συνολικό κόστος άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την κλινική, η οποία πλέον είναι πιο σύγχρονη και ψηφιακά εξοπλισμένη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, υπογράμμισε την σημασία της ανακαίνισης, επισημαίνοντας ότι η κλινική αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό κέντρο του είδους του στην Ελλάδα, προσφέροντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στη Βόρεια Ελλάδα. Η κλινική όχι μόνο εκτελεί τακτικά χειρουργεία καρδιάς και θώρακος, αλλά αντιμετωπίζει και πολλά επείγοντα περιστατικά, καθιστώντας την έναν πραγματικό πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Καινοτομία και Εκπαίδευση

Ο διευθυντής της κλινικής, καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η ανακαίνιση δεν περιορίστηκε μόνο στις υποδομές αλλά επεκτάθηκε και στην ψηφιακή αναβάθμιση της κλινικής, κάνοντάς την ένα από τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά χειρουργεία στη χώρα. Αυτή η αναβάθμιση επιτρέπει την εκπαίδευση τόσο προπτυχιακών όσο και μεταπτυχιακών φοιτητών, ενώ παράλληλα ενισχύει τη θέση της κλινικής ως ένα παγκόσμιο κέντρο ελάχιστα επεμβατικής εξωσωματικής κυκλοφορίας.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε επίσης τη δυνατότητα της κλινικής να προσφέρει εκπαίδευση διαδικτυακά, επιτρέποντας σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εξωσωματική κυκλοφορία.

Το έργο της ανακαίνισης ξεκίνησε πριν την πανδημία, η οποία προκάλεσε κάποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του. Το κόστος καλύφθηκε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, χορηγιών από εταιρείες, κυρίως από τις ΗΠΑ, και με την πολύτιμη υποστήριξη του υπουργείου Υγείας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).