Παγκόσμια αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών και οι παρενέργειες της διακοπής τους

Παγκόσμια αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών και οι παρενέργειες της διακοπής τους

Η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξάνεται παγκοσμίως, ενώ νέα έρευνα δείχνει ότι οι παρενέργειες από τη διακοπή τους είναι λιγότερο σοβαρές από ό,τι πιστεύαμε.
Ημερήσια Κατανάλωση Αντικαταθλιπτικών σε Ανεπτυγμένες

Η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τη σημασία της ψυχικής υγείας και μειώνεται το στίγμα γύρω από τις ψυχικές διαταραχές. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η χρήση αυτών των φαρμάκων έχει διπλασιαστεί σε διάστημα δέκα ετών.

Χρήση αντικαταθλιπτικών 2021

Τι είναι ο ΟΟΣΑ;

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1961 με έδρα το Παρίσι, Γαλλία. Αποτελείται από 38 χώρες-μέλη, κυρίως ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες συνεργάζονται για την προώθηση πολιτικών που βελτιώνουν την οικονομική και κοινωνική ευημερία σε όλο τον κόσμο.
Συγκεντρώνει δεδομένα, αναλύει οικονομικές τάσεις και παρέχει συστάσεις πολιτικής σε θέματα όπως η φορολογία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον και η απασχόληση, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της παγκόσμιας σταθερότητας.

Αύξηση του Μεγέθους της Αγοράς Αντικαταθλιπτικών Φαρμάκων

Η παγκόσμια αγορά αντικαταθλιπτικών φαρμάκων βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, με το μέγεθός της να αυξάνεται από 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και να εκτιμάται ότι θα φτάσει σχεδόν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3,5% και 4,3%. Αυτή η ανάπτυξη τροφοδοτείται από την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών και την καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής.

Τι θα συμβεί όμως αν κάποιος διακόψει τα φάρμακα;

Παρά την αυξανόμενη χρήση των αντικαταθλιπτικών, οι συζητήσεις σχετικά με τις παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διακοπή τους έχουν αναζωπυρωθεί. Ωστόσο, νέα έρευνα δίνει μια πιο αισιόδοξη εικόνα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2024 στο The Lancet Psychiatry έδειξε ότι οι παρενέργειες από τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών δεν είναι τόσο συχνές ή σοβαρές όσο πιστευόταν.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η διακοπή οποιουδήποτε φαρμάκου πρέπει πάντα να γίνεται σε συνεννόηση με τον αντίστοιχο ιατρό και ποτέ χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Από τις 6095 μελέτες που εξετάστηκαν, επιλέχθηκαν μόλις οι 79 που αφορούσαν συνολικά 21.002 ασθενείς. Από αυτούς, το 72% ήταν γυναίκες και το 28% άνδρες, με μέση ηλικία τα 45 έτη (εύρος από 19,6 έως 64,5 έτη). Συνολικά, 16.532 ασθενείς διέκοψαν τη χρήση αντικαταθλιπτικών, ενώ 4.470 ασθενείς διέκοψαν το εικονικό φάρμακο (placebo). Το ποσοστό εμφάνισης τουλάχιστον ενός συμπτώματος από τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών ήταν 0,31 (95% CI 0,27-0,35) σε 62 ομάδες μελετών μετά τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών, και 0,17 (0,14-0,21) σε 22 ομάδες μελετών μετά τη διακοπή του placebo.

Λαμβάνοντας υπόψη τις μη ειδικές επιδράσεις, όπως αποδεικνύεται από τις ομάδες placebo, το ποσοστό εμφάνισης συμπτωμάτων από τη διακοπή αντικαταθλιπτικών είναι περίπου 15%, επηρεάζοντας έναν στους έξι έως επτά ασθενείς που διακόπτουν τη φαρμακευτική αγωγή. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η παραμένουσα ή επανεμφανιζόμενη ψυχοπαθολογία κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, αλλά τα ευρήματά μας μπορούν να βοηθήσουν τους κλινικούς και τους ασθενείς να κατανοήσουν το πιθανό εύρος των συμπτωμάτων διακοπής αντικαταθλιπτικών χωρίς να προκαλείται περιττός φόβος.