Κωνσταντίνος Φουντάς: Ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN
Ο Κωνσταντίνος Φουντάς, καταξιωμένος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, εξελέγη Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN, με θητεία από το 2025 έως το 2027.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας Έλληνας αναλαμβάνει αυτή τη σημαντική θέση στο κορυφαίο ερευνητικό κέντρο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής, με έδρα τη Γενεύη.
Η εκλογή του κ. Φουντά αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την Ελλάδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε αυτή τη θετική εξέλιξη ως αποτέλεσμα μιας καλά οργανωμένης διπλωματικής στρατηγικής, η οποία στηρίχθηκε στο υψηλό επιστημονικό κύρος του υποψηφίου. Αντιμετώπισε ανταγωνισμό από δύο άλλους υποψηφίους, αλλά η αφοσίωση και οι γνώσεις του στον τομέα της φυσικής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του.
Το CERN και η Ελληνική Συμμετοχή
Το CERN, το οποίο αύριο γιορτάζει 70 χρόνια λειτουργίας, καθώς ξεκίνησε να λειτουργεί στις 29 Σεπτεμβρίου 1954, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο. Με 24 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος, και περισσότερους από 2.600 υπαλλήλους, το CERN συνεισφέρει καθοριστικά στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας. Παρέχει πρόσβαση σε προηγμένες εγκαταστάσεις επιταχυντών σωματιδίων, οι οποίες διευρύνουν τα όρια της ανθρώπινης γνώσης, με βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο CERN δεν περιορίζεται μόνο στην ιδρυτική της συμμετοχή, αλλά και στη διαρκή συνεισφορά της μέσω του έργου εξαιρετικών επιστημόνων, όπως ο κ. Φουντάς. Η θέση του ως Προέδρου του Συμβουλίου του CERN είναι ένα σημαντικό βήμα που ενισχύει τη διεθνή φήμη της Ελλάδας στον επιστημονικό χώρο.
Το CERN προέρχεται από το γαλλικό “Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire”
Σπουδαιότητα του CERN
Το CERN έχει καταφέρει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές επιστημονικές ανακαλύψεις, με κυριότερη την επιβεβαίωση της ύπαρξης του σωματιδίου Higgs το 2012, γνωστό και ως “σωματίδιο του Θεού”. Αυτή η ανακάλυψη επιβεβαίωσε τη Θεωρία του Καθιερωμένου Προτύπου της σωματιδιακής φυσικής, δίνοντας στους επιστήμονες μια βαθύτερη κατανόηση για το πώς τα στοιχειώδη σωματίδια αποκτούν μάζα.
Η ανακάλυψη αυτή δεν είναι μόνο σημαντική για την επιστήμη της φυσικής, αλλά ανοίγει επίσης δρόμους για νέες τεχνολογίες και εφαρμογές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καθημερινή μας ζωή στο μέλλον.
Το CERN, ωστόσο, δεν είναι σημαντικό μόνο για τις ανακαλύψεις του, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο προάγει τη διεθνή συνεργασία και την ειρηνική χρήση της επιστήμης. Στο CERN εργάζονται επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή πολιτικών πεποιθήσεων, οι οποίοι συνεργάζονται για να επεκτείνουν τα όρια της γνώσης.