Αγρότης στην Τουρκία ανακάλυψε βυζαντινό μωσαϊκό όταν φύτευε
Μια σπουδαία ανακάλυψη ήρθε στο φως στην Τουρκία όταν ένας αγρότης, ο Μεμέτ Εμίν Σαυάλπ, βρήκε τυχαία ένα επιδαπέδιο βυζαντινό μωσαϊκό καθώς φύτευε δενδρύλλια στο χωριό Σαλκάγια, κοντά στην πόλη Ελάζιγ, στην Ανατολική Μικρά Ασία. Το μωσαϊκό αυτό, το οποίο εκτείνεται σε 84 τετραγωνικά μέτρα, θεωρείται μοναδικό στο είδος του στην Τουρκία, τόσο για το μέγεθός του όσο και για τα περίτεχνα γεωμετρικά σχέδια και τις αναπαραστάσεις ζώων και φυτών.
Η ανακάλυψη έγινε εντελώς τυχαία όταν ο Σαυάλπ, κατά τη διάρκεια της φύτευσης, παρατήρησε μία ασυνήθιστη κατασκευή με ψηφιδωτά σχέδια. Υποψιαζόμενος ότι ίσως πρόκειται για ένα αρχαίο κειμήλιο, ειδοποίησε αμέσως τις αρχές, τη Διεύθυνση του Μουσείου Ελαζίγ και τη χωροφυλακή. Οι έρευνες που ακολούθησαν αποκάλυψαν πως το μωσαϊκό ανήκει πιθανότατα στην πρώιμη Βυζαντινή περίοδο ή την ύστερη Ρωμαϊκή εποχή.
Το μωσαϊκό παρουσιάζει μια εκπληκτική σειρά από ζώα, όπως λιοντάρια, κατσίκες, πάπιες, ελάφια και λεοπαρδάλεις, μαζί με διάφορα φυτά και δέντρα. Λόγω του μεγέθους του και της μοναδικής του θεματολογίας, χαρακτηρίζεται ως το πρώτο στο είδος του που έχει βρεθεί στην Τουρκία. Η σημασία του ευρήματος δεν περιορίζεται μόνο στο μωσαϊκό, καθώς στην ίδια περιοχή ανακαλύφθηκαν επίσης μία εκκλησία και μία αρχαία κάβα.
Η εύρεση του μωσαϊκού αυτού αποτελεί σημαντική προσθήκη στην αρχαιολογική κληρονομιά της Τουρκίας, προσφέροντας νέα στοιχεία για την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο και τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής. Οι αρχαιολόγοι αναμένεται να συνεχίσουν τις ανασκαφές στην περιοχή με την ελπίδα να φέρουν στο φως ακόμη περισσότερα από τα μυστικά του αρχαίου αυτού τόπου.