Η Φινλανδία θα αποθηκεύσει πυρηνικά απόβλητα για χιλιάδες χρόνια με καινοτόμο τρόπο

Η Φινλανδία θα αποθηκεύσει πυρηνικά απόβλητα για χιλιάδες χρόνια με καινοτόμο τρόπο

Η Φινλανδία προχωρά στη γεωλογική αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων για 100.000 χρόνια, προσφέροντας ένα μοντέλο βιώσιμης ενέργειας παγκοσμίως.
Αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων στη Φινλανδία

Η Φινλανδία ετοιμάζεται να αποθηκεύσει πυρηνικά απόβλητα σε ένα πρωτοποριακό γεωλογικό θάλαμο, όπου θα παραμείνουν ασφαλή για 100.000 χρόνια. Το έργο αυτό θεωρείται ορόσημο για τη βιωσιμότητα της πυρηνικής ενέργειας και προσφέρει ένα μοντέλο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο σχεδιασμός του “Onkalo”

Το Onkalo, που στα φινλανδικά σημαίνει “μικρό σπήλαιο ή λάκκος”, είναι η εγκατάσταση στην οποία θα αποθηκευτούν τα πυρηνικά καύσιμα. Βρίσκεται σε βάθος 400 μέτρων κάτω από δασώδεις περιοχές στη νοτιοδυτική Φινλανδία, κοντά στους αντιδραστήρες του νησιού Olkiluoto, περίπου 240 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι. Η εταιρεία Posiva, που διαχειρίζεται το έργο από το 1995, έχει την ευθύνη για τη μακροχρόνια διαχείριση αυτών των αποβλήτων.

Μέσα στο επόμενο έτος ή στις αρχές του 2026, τα άκρως ραδιενεργά απόβλητα θα αποθηκευτούν σε στεγανά χάλκινα δοχεία και θα τοποθετηθούν μέσα στο συμπαγές βραχώδες υπέδαφος. Οι δομές αυτές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διατηρούν τα απόβλητα ασφαλή και μακριά από τον άνθρωπο για πολλές χιλιετίες.

Η πυρηνική ενέργεια παρέχει περίπου το 9% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελεί χαμηλού άνθρακα πηγή ενέργειας, με δυνατότητες να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών και στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Παρόλο που κάποιοι περιβαλλοντικοί οργανισμοί αντιδρούν, χαρακτηρίζοντας την πυρηνική ενέργεια ακριβή και επικίνδυνη, άλλοι τονίζουν τη σημαντική της συμβολή στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης.

Φινλανδία Onkalo

Η γεωλογική αποθήκευση και οι παγκόσμιες εξελίξεις

Ο καθηγητής ραδιοχημείας Gareth Law από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι χαρακτηρίζει το έργο Onkalo ως “σημαντικό ορόσημο” για τη διεθνή πυρηνική βιομηχανία. Η Φινλανδία είναι πολύ μπροστά από άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, η οποία πιθανότατα θα είναι η επόμενη που θα καταφέρει να αποθηκεύσει τα πυρηνικά της απόβλητα με παρόμοιο τρόπο.

Η τεχνολογία που εφαρμόζεται βασίζεται στη μέθοδο “KBS-3”, η οποία αναπτύχθηκε από τη Σουηδική Εταιρεία Διαχείρισης Πυρηνικών Καυσίμων και Αποβλήτων. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί μια προσέγγιση πολλαπλών φραγμάτων για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια ασφάλεια των αποβλήτων, δημιουργώντας ένα παράδειγμα για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Ο Φινλανδός Υπουργός Κλίματος, Kai Mykkänen, υπογράμμισε ότι το Onkalo αποτελεί απόδειξη ότι ακόμη και ένα μικρό έθνος μπορεί να προσφέρει λύσεις σε μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, ενώ σημείωσε τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο της “πράσινης συμφωνίας” της Ευρώπης.