Swing, ήλιος και θάλασσα: Το project της Μέγκυς που έκανε το χόμπι της εμπειρία ζωής

Η Μέγκυ Παπαγεωργίου είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς το πάθος και η δημιουργικότητα μπορούν να μετατραπούν σε ένα μοναδικό επιχειρηματικό εγχείρημα. Από τα πρώτα της εντελώς ερασιτεχνικά βήματα στο swing, τον αγαπημένο της είδος χορού, μέχρι τη δημιουργία του “Swing’n’Sail“, η Μέγκυ κατάφερε να χτίσει μια πρωτότυπη εμπειρία διακοπών με επίκεντρο την αγάπη για τον χορό και τη θάλασσα.
Το project της φέρνει κάθε καλοκαίρι ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά, να χορέψουν, να γελάσουν και να δημιουργήσουν σχέσεις και φιλίες ζωής. Μια συνέντευξη-ταξίδι που αξίζει να διαβάσεις!

Μέγκυ, από πού κατάγεσαι και πού μεγάλωσες; Έχεις οικογένεια; Αδέρφια;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Έχω τους γονείς μου και δύο μεγαλύτερα αδέρφια (αγόρια), με διακρίσεις στον μηχανοκίνητο αθλητισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο ένας συνεχίζει ακόμη, στα 49 του, και έχει υπάρξει 7 φορές Πρωταθλητής Ελλάδας στη μοτοσυκλέτα και 2 φορές Βαλκανιονίκης. Είναι μεγάλη έμπνευση για εμένα – νιώθω πως, αν θέλω κάτι πραγματικά, δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορώ να καταφέρω.
Έχεις σπουδάσει; Πώς ξεκίνησες την επαγγελματική σου πορεία;
Σπούδασα marketing και από τα 18 μου ξεκίνησα να δουλεύω στην οικογενειακή επιχείρηση, που είναι αντιπροσωπεία μοτοσικλετών. Ο πατέρας μου επέμενε γιατί πίστευε ότι οι πωλήσεις σε κάνουν εξυπνότερο άνθρωπο. Ήμουν, βέβαια, κάκιστη πωλήτρια 🤭 – ίσως επειδή το αντικείμενο δε με ενδιέφερε ιδιαίτερα – αλλά σίγουρα άρχισα να σκέφτομαι διαφορετικά, να παίρνω πρωτοβουλίες και να συναναστρέφομαι καθημερινά με κόσμο.
Πώς μπήκε ο χορός στη ζωή σου και τι σε τράβηξε τόσο πολύ στο swing;
Ο χορός μπήκε στη ζωή μου από τα 8 μου. Δοκίμασα σχεδόν όλα τα είδη μέχρι που, κάποια στιγμή, ήρθε στην Ελλάδα και η μόδα του swing. Ήθελα να το δοκιμάσω – και δεν έχω ξαναδεί πιο κοινωνικό χορό και πιο χαρούμενους ανθρώπους από τους χορευτές swing.
Εκτός από τον χορό, έχεις άλλα χόμπι ή ασχολίες που σε γεμίζουν;
Ως τελειόφοιτη Δραματικής Σχολής, λατρεύω το θέατρο. Η ψυχή μου γεμίζει μετά από μια καλή παράσταση.


Πώς σου ήρθε η ιδέα να συνδυάσεις ιστιοπλοΐα και χορό και να δημιουργήσεις το Swing’n’Sail;
Θυμάμαι το φιλαράκι μου, ο Παναγιώτης, ανέφερε κάπου, κάπως τη λέξη “flotilla“. Αρχικά νόμιζα πως είχε… πάθηση στα δόντια του (γέλια), αλλά ευτυχώς όχι. Flotilla σημαίνει ότι πολλά σκάφη ταξιδεύουν μαζί. Ήδη τότε διοργάνωνα swing dance events στην Αθήνα, οπότε είπαμε: γιατί να μην τα συνδυάσουμε;
Το μικρόβιο της διοργάνωσης προέκυψε από τον αδερφό μου, εκείνος διοργάνωνε Freestyle Moto Shows και αγώνες μοτοσικλέτας. Με ιντρίγκαρε τότε θυμάμαι όλη αυτη η ορεξη για δραση.
Πότε ξεκίνησε το Swing’n’Sail και ποιά ήταν η ανταπόκριση στην πρώτη διοργάνωση; Είχες άγχος;
Το πρώτο event διοργανώθηκε το 2017 και είχαμε 7 ιστιοπλοϊκά και περίπου 60 άτομα. Είχα, φυσικά, άγχος – δεν ήξερα τι να περιμένω – αλλά είχα και αυτοπεποίθηση, για τον ίδιο λόγο. Η αυτοπεποίθηση της άγνοιας… σπάνιο και ωραίο πράγμα!
Αν δεχτείς ότι θα οργανώσεις το 120% και θα σου βγει το 80%, τότε είσαι σε καλό δρόμο.
Πόσο εύκολο είναι να οργανώσεις ένα τέτοιο event; Υπάρχουν δυσκολίες που δεν φαντάζεται κανείς;
Η διοργάνωση εκδηλώσεων γενικά δεν είναι εύκολη. Αν αποδεχτείς από την αρχή ότι θα οργανώσεις το 120% και θα σου βγει το 80%, τότε είσαι σε καλό δρόμο. Ειδικά σε αυτού του τύπου event, επειδή ο καιρός μπορεί να σου αλλάξει όλο το πρόγραμμα, δουλεύουμε συνέχεια με B & C plans.
Ευτυχώς, έχω πολύ δυνατή ομάδα: την Ionion Sails, τη Βάσια, τον Γιώργο, τον Fred, την Janna.

Ο COVID πώς επηρέασε τα σχέδιά σου και πώς το διαχειρίστηκες;
Δυστυχώς το 2020 ακυρώθηκαν όλα τα swing dance events παγκοσμίως – έτσι και το Swing’n’Sail. Το διαχειρίστηκα τέλεια: νοικιάσαμε ένα σκάφος με φίλους και κάναμε το “Swing’n’Sail: Covid Edition” – διακοπές δηλαδή! If you can’t change it, why worry?
Σε ποια νησιά έχετε ταξιδέψει μέχρι τώρα και ποιο σου έχει μείνει πιο έντονα στη μνήμη;
Λευκάδα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Μεγανήσι, Ιθάκη, Σκιαθο, Σκόπελο, Αλονησσο
και άλλα. Έχω μεγάλη αδυναμία στον Καστό – ο καλύτερος φρέσκος τόνος και μετά πορτοκαλόπιτα στον ανεμόμυλο. Θα με θυμηθείτε…
Ο Καστός είναι ένα μικρό και σχετικά άγνωστο νησί του Ιονίου, κοντά στη Λευκάδα. Με λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους και γραφικά τοπία, αποτελεί ένα κρυφό διαμάντι για όσους αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες.
Από ποιες χώρες ή ηπείρους έρχονται κυρίως οι συμμετέχοντες; Υπάρχει κάποιο “προφίλ” ταξιδιώτη; Ποιοι είναι οι πιο χορευταράδες;
Κυρίως από Αμερική και Γερμανία, αλλά έχουμε και Βέλγους, Άγγλους, Ελβετούς, Δανούς, Ιταλούς, Γάλλους, Αυστραλούς. Μια χρονιά είχαμε και συμμετοχές από Οσάκα και Ταϊλάνδη! Όλοι οι swing dancers είναι χορευταράδες, ανεξαρτήτως εθνικότητας.
Υπάρχουν δάσκαλοι στα σκάφη ή γίνονται απλά πάρτι στα νησιά; Υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα ή “όπου βγει”;
Καλούμε δασκάλους από το εξωτερικό – μεγάλα ονόματα της swing κοινότητας, όπως η Sharon Davis. Γίνονται και μαθήματα και πάρτι. Υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα, αλλά το κάνουμε να φαίνεται σαν “όπου και όπως βγει” – νομίζω αυτή είναι και η μαγεία! Μας αρέσει να προάγουμε τον ελληνικό αυθορμητισμό.
Υπάρχουν ακόμη ανοιχτές θέσεις για φέτος; Πώς μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή;
Ναι, υπάρχουν ακόμη θέσεις. Στο site μας swingnsail.com θα βρείτε τη φόρμα εγγραφής και όλες τις πληροφορίες.





Για σένα όλο αυτό είναι διακοπές ή τελικά… δουλειά;
Είναι αισίως το 9χρονο παιδί μου!
Υπήρξε ποτέ στιγμή που σκέφτηκες να τα παρατήσεις;
Κάθε χρόνο! Κι όμως, συνεχίζω. Μαζοχισμός λέγεται αυτό!
Έχεις κάποια ιστορία με συμμετέχοντες που σου έχει μείνει αξέχαστη;
Δύο προτάσεις γάμου, πολλά ζευγάρια που δημιουργήθηκαν και έχουν πλέον παιδιά. Πολλοί φεύγουν κλαίγοντας στο τέλος. Ένας 55χρονος Γερμανός, μου είπε ότι ήταν οι καλύτερες διακοπές της ζωής του. Άλλοι είπαν ότι έκαναν φιλίες για μια ζωή.
Ποιο είναι το πιο συγκινητικό ή αστείο περιστατικό που θυμάσαι από αυτά τα χρόνια;
Θυμάμαι έναν 20χρονο από τις ΗΠΑ, που δεν ήξερε κολύμπι και του μάθαμε όλοι μαζί. Ή όταν χορεύαμε στην πλατεία των Παξών και μπήκαν στον χορό και οι ντόπιοι. Αστεία περιστατικά; Πολλά! Βάλε καφέ και τα λέμε…
Νιώθεις ότι σου έχει επιστρέψει κάτι το Swing’n’Sail;
Πιστεύω στο καλό κάρμα – ό,τι δώσεις, θα σου επιστραφεί. Το αρχικό όραμα ήταν να γνωριστεί κόσμος που μοιράζεται το ίδιο πάθος για τον χορό και να δημιουργηθούν ανθρώπινες σχέσεις. Εγώ στο Swing’n’Sail γνώρισα τον Αντώνη μου, skipper τότε, one of the best! Καλή ανταπόδοση του κάρμα, δεν νομίζεις;
Κι αν η συνταγή της επιτυχίας είναι τελικά τόσο απλή;
Ένα ταλέντο, μια ιδέα, λίγη τρέλα, γερή ομάδα και ανοιχτά πανιά. Η Μέγκυ μας απέδειξε πως το να ζεις από αυτό που αγαπάς, δεν είναι ουτοπία – είναι επιλογή. Κι όπως λέει και η ίδια: “Ό,τι δώσεις, θα σου επιστραφεί.”