Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ποτά διαίτης με τεχνητή ζάχαρη αυξάνουν την όρεξη

Μια νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ποτά διαίτης και τη σύνδεσή τους με την αυξημένη όρεξη. Σύμφωνα με την έρευνα, η τεχνητή ζάχαρη, και πιο συγκεκριμένα η σουκραλόζη, φαίνεται να επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπο που εντείνει το αίσθημα της πείνας.
Τι έδειξε η μελέτη
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Metabolism και εστίασε στη σουκραλόζη, ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε ποτά και προϊόντα διαίτης. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν ρόφημα με σουκραλόζη ένιωσαν 20% περισσότερη πείνα σε σχέση με όσους κατανάλωσαν ρόφημα με επιτραπέζια ζάχαρη.
Η Δρ. Katie Page, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Keck School of Medicine, εξήγησε ότι η σουκραλόζη ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την πείνα. Αντί να μειώνει την όρεξη, όπως ίσως αναμενόταν, φαίνεται πως προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα.
Η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες και ειδικοί υγείας εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τα υποκατάστατα ζάχαρης. Τον Μάιο του 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε να αποφεύγονται τα τεχνητά γλυκαντικά για σκοπούς απώλειας βάρους, τονίζοντας πως δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμο όφελος.
Η φυσιολογία πίσω από την όρεξη
Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη – το βασικό σάκχαρο – για ενέργεια. Όταν καταναλώνουμε τεχνητά γλυκαντικά, το σώμα δέχεται το μήνυμα ότι εισέρχεται ζάχαρη, χωρίς όμως να λαμβάνει τις αντίστοιχες θερμίδες. Αυτό μπορεί να προκαλεί σύγχυση στον εγκέφαλο και να οδηγεί σε εντολή για επιπλέον λήψη τροφής.
Ποια γλυκαντικά εξετάστηκαν
Η μελέτη εστίασε αποκλειστικά στη σουκραλόζη (γνωστή ως E955 στην Ευρώπη). Άλλα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες δείχνουν πως οι γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις αυτών των ουσιών.
Ο Δρ. David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική, επαίνεσε την ποιότητα της έρευνας και επιβεβαίωσε ότι τα ευρήματα είναι καλά τεκμηριωμένα και αξιοσημείωτα.
Συμπεράσματα για την καθημερινότητα
Η νέα μελέτη προσφέρει σημαντικά δεδομένα για όσους επιλέγουν ποτά διαίτης στην προσπάθειά τους να μειώσουν τη ζάχαρη. Αντί να βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, ενδέχεται να δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα πείνας και να οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, με στόχο να διαμορφωθούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.