Πως τοποθετούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Πως τοποθετούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Αν δεν είναι εφικτό να αποφύγετε την οδήγηση σε χιόνι τοποθετήστε τις αλυσίδες στο αυτοκίνητο σας ανάλογα με την κίνηση των τροχών.
Αντιολισθητικές αλυσίδες

Η οδήγηση σε χιονισμένους δρόμους απαιτεί προσοχή και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή καλυμμάτων. Πολλοί οδηγοί αναρωτιούνται σε ποιους τροχούς πρέπει να εφαρμόσουν τις αλυσίδες για καλύτερη πρόσφυση. Η απάντηση εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και βασικά από το που έχουν την κίνηση. Σαν κανόνας οι αλυσίδες τοποθετούνται στους τροχούς που δίνουν κίνηση στο όχημα

  • Σε οχήματα με κίνηση στους εμπρός τροχούς, οι αλυσίδες τοποθετούνται μπροστά.
  • Σε οχήματα με κίνηση στους πίσω τροχούς, οι αλυσίδες εφαρμόζονται πίσω.
  • Σε οχήματα 4×4 το ιδανικό είναι να μπουν και στους τέσσερεις τροχούς αλλά παρόλα αυτά αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα πρέπει να μπουν στους τροχούς που δίνουν την κυρίως κίνηση στο όχημα.

Σημαντικό είναι να ανατρέχουμε στο εγχειρίδιο του οχήματος για ακριβείς οδηγίες και να βεβαιωνόμαστε ότι οι αλυσίδες είναι σφιχτά εφαρμοσμένες, ελέγχοντας μετά από λίγα μέτρα οδήγησης.

  • Για ευκολότερη στάση σώματος, γονατίστε μπροστά στον τροχό, αν το έδαφος είναι βρεγμένο ή χιονισμένο πάρτε ένα πατάκι μέσα από το αυτοκίνητο και ακουμπήστε το στο έδαφος
  • Τοποθετήστε την αλυσίδα μπροστά σας για να έχετε μια σαφή εικόνα και στη συνέχεια, περάστε το καλυμμένο με πλαστικό σύρμα πίσω από τον τροχό.
  • Συνδέστε τις άκρες του σύρματος στο επάνω μέρος του ελαστικού, και απλώστε την αλυσίδα πάνω στο ελαστικό, μπροστά σας.
  • Αφού εξασφαλίσετε ότι το συνδεδεμένο σύρμα περιβάλλει σωστά τα εσωτερικά μέρη του ελαστικού, ενώστε τις άκρες της αλυσίδας και τραβήξτε δυνατά το μικρότερης διαμέτρου μέρος της αλυσίδας (συνήθως κόκκινο).
  • Ασφαλίστε το ελεύθερο άκρο της αλυσίδας στην υποδοχή, εξασφαλίζοντας ότι ο γάντζος στο τέλος είναι καλά τεντωμένος.
  • Τελικά, μετακινήστε το αυτοκίνητο λίγο για να ελέγξετε τη σωστή εφαρμογή της αλυσίδας. Αν χρειάζεται, τεντώστε την ξανά και είστε έτοιμοι για οδήγηση.

Τι είναι τα καλύμματα; Είναι αποτελεσματικά;

Τα καλύμματα τροχών για το χιόνι είναι ειδικά σχεδιασμένες θήκες που τοποθετούνται πάνω στα ελαστικά του οχήματος για να βελτιώσουν την πρόσφυση κατά την οδήγηση σε χιονισμένες επιφάνειες. Αν και προσφέρουν ευκολία στη χρήση τους, τοποθετούνται πολύ εύκολα, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο οι αλυσίδες χιονιού. Χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ανάγκης και όταν υπάρχει μικρή ποσότητα χιονιού να μπορέσουμε να φύγουμε σε πιο ασφαλές οδόστρωμα. Έχουν επίσης το κακό οτι φθείρονται πολύ εύκολα.