Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια;

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια;

Μάθετε πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια και την υπόλοιπη κλίνη σας, για έναν πιο καθαρό και υγιή ύπνο
bed sheets

Η συχνότητα με την οποία καθαρίζουμε τα σεντόνια μας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν αυτοί που τα πλένουν κάθε εβδομάδα και άλλοι που αναρωτιούνται πώς κάποιοι μπορούν να το κάνουν τόσο συχνά και μπορεί να τα αλλάζουν 1 φορά το μήνα. Σύμφωνα με έρευνα του Mattress Advisor σε 1.000 Αμερικανούς, ο μέσος χρόνος ανάμεσα στις αλλαγές σεντονιών είναι 24 ημέρες.

Οι ειδικοί όμως προτείνουν αρκετά πιο συχνό πλύσιμο, συνήθως κάθε εβδομάδα ή δύο. Ο δερματολόγος Alok Vij, MD, επισημαίνει ότι το πλύσιμο κάθε δύο εβδομάδες είναι απαραίτητο, ειδικά για όσους έχουν κατοικίδια, ζουν σε θερμό κλίμα, ιδρώνουν πολύ, αναρρώνουν από ασθένεια, έχουν αλλεργίες ή άσθμα, ή κοιμούνται γυμνοί. Τα σεντόνια μας μπορούν να γίνουν αρκετά βρώμικα λόγω νεκρών κυττάρων, ιδρώτα, νυχτερινής εφίδρωσης, πιτυρίδας και ακάρεων.

Το σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπαίνει σε ένα mode αποτοξίνωσης με αρκετά νεκρά κύτταρα να βγαίνουν από τον οργανισμό μας, και παρ’ότι αόρατα στο μάτι, αυτά συνεχίζουν και συσσωρεύονται.

Το πλύσιμο των σεντονιών μία φορά την εβδομάδα είναι η γενική σύσταση από πολλούς ειδικούς.

Tα παπλώματα και οι κουβέρτες από την άλλη μπορούν να πλένονται κάθε τρεις μήνες, εφόσον χρησιμοποιούνται παπλωματοθήκες για τη χρήση τους ή πανωσέντονα. Για τα διακοσμητικά ριχτάρια και παπλώματα που δεν χρησιμοποιούνται συχνά, ένα πλύσιμο τον χρόνο είναι αρκετό.