Γνωρίζεις γιατί το μήλο στο λογότυπο της Apple είναι δαγκωμένο;

Γνωρίζεις γιατί το μήλο στο λογότυπο της Apple είναι δαγκωμένο;

Ο λόγος που το μήλο στο σήμα κατατεθέν της Apple έιναι δαγκωμένος είναι τελικά πολύ πιο απλός από ότι μπορεί να φαντάζεσαι
apple logo

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς κατέληξε η Apple να έχει το δαγκωμένο μήλο για λογότυπο; Παρόλο που υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την έμπνευση από την οποία προήλθε, η πραγματική ιστορία είναι ενδιαφέρουσα.

Η Apple, από την ίδρυσή της το 1976 από τους Steve Wozniak και Steve Jobs, θέλησε να ανατρέψει τα δεδομένα στον κόσμο της πληροφορικής. Το αρχικό λογότυπο της εμφάνιζε τον Ισαάκ Νεύτωνα κάτω από μία μηλιά, αλλά αυτό κρίθηκε υπερβολικά περίπλοκο για το κοινό. Έτσι, ο Steve Jobs απευθύνθηκε σε ένα σχεδιαστικό γραφείο για ένα νέο λογότυπο.

Ο σχεδιαστής Rob Janoff ανέλαβε το έργο με μία απλή οδηγία: να μην είναι υπερβολικά γλυκούλικο. Ο Janoff σχεδίασε το περίγραμμα ενός μήλου με ένα φύλλο στην κορυφή του, επιδιώκοντας απλότητα και κατανόηση. Παρ’ όλα αυτά, το αρχικό σχέδιο έμοιαζε υπερβολικά με κεράσι, πράγμα που οδήγησε τον Janoff να προσθέσει μια δαγκωματιά για να κάνει εμφανή τη διαφορά.

Ακολούθως, η Apple πρόσθεσε πολύχρωμες λωρίδες στο λογότυπο ως υπενθύμιση των έγχρωμων οθονών που προσέφερε, ενισχύοντας την εταιρική της ταυτότητα κατά τη δεκαετία του ’80. Ακολουθώντας διάφορα trends κάθε εποχής αναπροσαρμόζαν το λογότυπο ανά κάποια χρόνια όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω.

Η εξέλιξη του λογοτύπου της Apple
Η εξέλιξη του λογοτύπου της Apple

Το κανάλι Apple Explained στο YouTube παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση της ιστορίας αυτού του λογοτύπου. Πολλοί νόμιζαν ότι η δαγκωματιά (Byte) συνδέεται με τον όρο bite ή ακόμα και με το μήλο της Εύας στην θρησκευτική παράδοση. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε ο Janoff, αποκάλυψε ότι αυτή η σύνδεση ήταν απλά μια ευχάριστη σύμπτωση.

Έτσι, η δαγκωματιά στο μήλο της Apple αποτελεί έναν απλούστερο λόγο από ό,τι πολλοί φαντάζονταν, απλά και μόνο προσπαθώντας να ξεχωρίσει από άλλα σχέδια.