Jasmin Paris: Η πρώτη γυναίκα που τερματίζει τον υπερμαραθώνιο του Barkley

Jasmin Paris: Η πρώτη γυναίκα που τερματίζει τον υπερμαραθώνιο του Barkley

Η Jasmin Paris γράφει ιστορία αφού γίνεται η πρώτη γυναίκα που ολοκληρώνει τον Μαραθωνίο Barkley, μια απόδειξη εξαιρετικής αντοχής και δύναμης
jasmin paris

Σε μια μοναδική επίδειξη αντοχής, ικανότητας και απόλυτης αποφασιστικότητας, η Jasmin Paris, μια Βρετανίδα δρομέας από το Midlothian, έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που τερμάτισε τον “Μαραθώνιο Barkley”, έναν από τους πιο εξαντλητικούς υπερμαραθώνιους στον κόσμο. Ο αγώνας αυτός, που διεξάγεται στο Frozen Head State Park του Τενεσί, είναι εξίσου διαβόητος για τις σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις του όσο και σεβαστός για τις μοναδικές και εκκεντρικές παραδόσεις του.

Τι είναι ο Μαραθώνιος Barkley;

Είναι ένας υπερμαραθώνιος αγώνας δρόμου που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Tennessee και είναι γνωστός για την ακραία δυσκολία του. αποτελείται από μια διαδρομή περίπου 160 χιλιομέτρων που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 60 ώρες. Ο αγώνας περιλαμβάνει την πλοήγηση μέσα σε δύσβατο, συχνά χωρίς μονοπάτια, έδαφος, με συνολική υψομετρική αύξηση που ισοδυναμεί με την ανάβαση του όρους Έβερεστ δύο φορές. Από την έναρξή του το 1986, ο Μαραθώνιος Barkley έχει γίνει διαβόητος για τις σκληρές συνθήκες, τους μοναδικούς κανόνες και το γεγονός ότι πολύ λίγοι συμμετέχοντες έχουν ποτέ ολοκληρώσει τη διαδρομή εντός του χρονικού ορίου, καθιστώντας τον μια από τις πιο σκληρές προκλήσεις αντοχής στον κόσμο.

Ιδρύθηκε από τους Gary Cantrell και Karl Henn, οι Μαραθώνιοι Barkley εμπνεύστηκαν από την απόδραση του James Earl Ray (δολοφόνου του Martin Luther King Jr) το 1977. Αποτελεί ένα μνημείο της ανθρώπινης αντοχής, της ικανότητας και της καθαρής θέλησης να αντιμετωπίσεις το αδύνατο.

Από την έναρξη του αγώνα, το 1986, έχουν λάβει μέρος πάνω από 1000 αθλητές και έχουν τερματίσει μόλις οι 20
jasmin paris spine race

Jasmin Paris: Απίστευτη ιστορία επιμονής

Η Jasmin Paris, είναι μια 40χρονη Βρετανίδα, μητέρα δύο παιδιών και έμπειρη υπερ-δρομέας, ξεκίνησε αυτή την πρόκληση με ένα μείγμα αυστηρής προπόνησης και βαθιά ριζωμένης πίστης στις δυνατότητές της. Παρά το ύπουλο, συχνά χωρίς μονοπάτια έδαφος που απαιτούσε νυχτερινή πλοήγηση και αντιπαραθέσεις με πυκνά δάση και απότομες πλαγιές, η Paris πίεσε μέσα από την εξάντληση και τη σωματική καταπόνηση. Τα πόδια της έφεραν τα σημάδια της σκληρής βλάστησης, όμως το πνεύμα της παρέμεινε ακλόνητο.

Το τελικό σπριντ για την ιστορική νίκη λίγο πριν τη λήξη

Ο τερματισμός της Paris ήταν εντελώς οριακός, με τον χρόνο λήξης να πλησιάζει και τη γραμμή του τερματισμού να είναι ορατή, συγκέντρωσε τις δυνάμεις που της είχαν απομείνει για ένα τελευταίο σπριντ, περνώντας τη γραμμή του τερματισμού σε χρόνο 59 ώρες, 58 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα, κάτι παραπάνω από 1 λεπτό πριν τη λήξη του ορίου των 60 ωρών. Εμφανώς καταπονημένη στα τελευταία μέτρα με το συγκεντρωμένο πλήθος να της δίνει ώθηση, με το που έφτασε στη γραμμή του τερματισμού κατέρρευσε, ώπου και δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες.

Αυτή η στιγμή δεν ήταν απλώς μια προσωπική νίκη για την Paris, αλλά ένα γεγονός-ορόσημο, το οποίο παρακολούθησε ένα συγκινημένο πλήθος, συμπεριλαμβανομένου του επαγγελματία φωτογράφου David Miller, ο οποίος το χαρακτήρισε ως το “μεγαλύτερο επίτευγμα υπερμαραθωνίου όλων των εποχών”.

Ο θρίαμβος της Paris στους Barkley Marathons αποτελεί παράδειγμα ανθεκτικότητας και αφοσίωσής

Η ίδια ανέφερε οτι αυτό που κάνει τόσο επίπονο τον αγώνα είναι το χρονικό όριο που ουσιαστικά δε σου αφήνει αρκετό χρόνο να κοιμηθείς. Μπορείς να ξαποστάσεις μόνο για λίγα λεπτά για ένα γρήγορο ύπνο να ανακτήσεις κάποιες δυνάμεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από ένα σημείο του αγώνα και μετά οι αθλητές να πάσχουν από δυνατές παραισθήσεις. Το μυαλό σου δημιουργεί εικόνες εκεί που δεν υπάρχουν και βλέπεις άλλα πράγματα από την πραγματικότητα.

Ο ιστορικός τερματισμός της Jasmin Paris στους Μαραθώνιους Barkley αποτελεί ορόσημο έμπνευσης, αναδεικνύοντας τις αξιοσημείωτες δυνατότητες του ανθρώπινου πνεύματος, όταν αυτό φτάνει στα όριά του. Η ιστορία της είναι μια υπενθύμιση για το τι είναι δυνατό όταν η αποφασιστικότητα, η προετοιμασία και η επιμονή συγκλίνουν στο δρόμο για την επίτευξη του εξαιρετικού.