Ελπίδα ανάκαμψης για τους κατεστραμμένους κοραλλιογενείς υφάλους

Ελπίδα ανάκαμψης για τους κατεστραμμένους κοραλλιογενείς υφάλους

Επιστήμονες στην Ινδονησία έχουν επιτύχει την ίδια φυσική ανάπτυξη των κοραλλιογενών υφάλων μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια μέσω τεχνητής αποκατάστασης
coral

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, που αποκαταστάθηκαν τεχνητά στην Ινδονησία, μπορούν να αναγεννηθούν τόσο γρήγορα όσο και οι αντίστοιχοι φυσικοί μέσα σε τέσσερα χρόνια μετά τις απαραίτητες ενέργειες. Η αποκάλυψη αυτή προσφέρει ελπίδες για την ανάκαμψη των υφάλων παγκοσμίως, οι οποίοι σήμερα απειλούνται από τις πιο σκληρές καταιγίδες και τα όξινα νερά. Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος Mars Coral Reef Restoration Program της Ινδονησίας, συμμετέχει μια διεθνής ομάδα θαλάσσιων βιολόγων.

Το πρόγραμμα αυτό έχει μετατρέψει με επιτυχία, μια περιοχή που καταστράφηκε από ψάρεμα με δυναμίτη πριν από δεκαετίες, σε έναν ακμάζοντα κοραλλιογενή ύφαλο.

Η διαδικασία αποκατάστασης χρησιμοποιεί τα “reef stars”, μικρά, ανακυκλωμένα μεταλλικά πλαίσια, που χρησιμεύουν ως θεμέλια για τη βάση των κοραλλιών, επιτρέποντάς τους να αρχίσουν να χτίζουν ξανά τις δομές τους. Σύμφωνα με την Ines Lange από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η μελέτη επικεντρώθηκε στην ανάλυση τιμών ανθρακικών αλάτων για να μετρήσει αν οι ύφαλοι αυξάνονται ή μειώνονται. Είναι αξιοσημείωτο ότι, τέσσερα χρόνια μετά, οι αποκατεστημένοι ύφαλοι παρουσίασαν τιμές ανθρακικών αλάτων τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι πριν, που αντιστοιχούν σε εκείνες των ανέγγιχτων υφάλων.

Ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις απαιτούν περαιτέρω μελέτη, η αρχική επιτυχία καταδεικνύει τη δυνατότητά μας να αντιστρέψουμε μέρος της ζημίας που προκαλείται στους κοραλλιογενείς υφάλους από την κλιματική αλλαγή, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθούν προσπάθειες σταθεροποίησης του παγκόσμιου κλίματος.