ΕΣΩ: Η μεγαλύτερη διοργάνωση Design και Αρχιτεκτονικής

ΕΣΩ: Η μεγαλύτερη διοργάνωση Design και Αρχιτεκτονικής

Πρωτοποριακές ιδέες στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής στις 22 Μαΐου 2024, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την τεχνητή νοημοσύνη
eso

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενήσει την κορυφαία εκδήλωση σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής στις 22 Μαΐου 2024, όπου θα συγκεντρωθούν διακεκριμένοι ομιλητές με διεθνή φήμη.

Η φετινή εκδήλωση με τίτλο “Πίσω στη Γη: Φύση, Υλικά, Βιωσιμότητα & Τεχνητή Νοημοσύνη” προτείνει μια επανασύνδεση με τη γη υπό το πρίσμα της αλλαγής του κλίματος και των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αρχές με την ψηφιακή τεχνολογία. Η επιλογή των ομιλητών εγγυάται μια πρωτοποριακή προσέγγιση στον οικολογικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική καινοτομία.

Οι στατιστικές αποκαλύπτουν ότι το τεχνητά κτισμένο περιβάλλον ευθύνεται για, σχεδόν, το 40% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Παρά την προηγούμενη εστίαση στη μείωση της λειτουργικής ενέργειας, τώρα το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις επιπτώσεις του στην κατασκευή και ανακαίνιση κτιρίων. Τα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν τα οργανικά καινοτόμα υλικά, την κυκλική οικονομία και τον αναγεννητικό σχεδιασμό.

Τέλος, η σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης είναι αδιαμφισβήτητη στην αρχιτεκτονική, καθώς βοηθούν στον πιο αποδοτικό σχεδιασμό και διαχείριση του κτισμένου περιβάλλοντος. Η ημερίδα θα εξετάσει και τις προκλήσεις που ενέχει η εξάρτηση από την AI, όπως η απώλεια του αυθορμιτισμού και του προσωπικού χαρακτήρα στον σχεδιασμό.

Ομιλητές της εκδήλωσης

ora ito
ora ito

Οra Ito

Ο Γάλλος σχεδιαστής, πρωτοπόρος του “simplexity”, ενώνει απλότητα με πολυπλοκότητα. Διακεκριμένος για τα τρισδιάστατα σχέδια και συνεργασίες με Adidas, L’Oréal, και Toyota, η εργασία του καλύπτει από σχεδιασμό προϊόντων ως αρχιτεκτονική. Ιδρυτής του κέντρου Τέχνης MAMO στη Μασσαλία, τιμήθηκε ως Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών το 2011.

erieta attali
erieta attali

Erieta Attali

Erieta Attali, διεθνώς αναγνωρισμένη φωτογράφος αρχιτεκτονικής και τοπίου από το 1998, έχει δημοσιεύσει ευρέως το έργο της. Μέσω της ποιητικής της φωτογραφίας αποτυπώνει αρχιτεκτονικά έργα, εξερευνώντας τη σχέση ανθρώπου και τοπίου. Κερδίζοντας πολλαπλά βραβεία και συγγράφοντας βιβλία, συνεργάζεται με τον Kengo Kuma στο βιβλίο “Mirror in the Mirror”, ενισχύοντας την αισθητική εμπειρία των χώρων.

areti markopoulou
areti markopoulou

Aρετή Μαρκοπούλου

Ελληνίδα αρχιτέκτονας και τεχνολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια στο ΙΑΑC, ηγείται στην οικολογική αρχιτεκτονική των πόλεων μέσω ψηφιακών τεχνολογιών. Ερευνά σε βιοτεχνολογία, big data, και ψηφιακή κατασκευή, ενσωματώνοντας νέα υλικά για καινοτόμους αστικούς χώρους. Συντονίζει Ευρωπαϊκά προγράμματα για αστική αναγέννηση, εστιάζοντας στον κυκλικό σχεδιασμό και διεπιστημονική εκπαίδευση.

konstantinos pantazis
konstantinos pantazis

Κωνσταντίνος Πανταζής

Συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Point Supreme στην Αθήνα, έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και στο Berlage Institute. Έχει εργαστεί με τα γραφεία OMA και MVRDV. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ξανασχεδιάζει τον αστικό ιστό και το περιβάλλον της πόλης, εξερευνώντας μεταμορφώσεις και κερδίζοντας διεθνή βραβεία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο EPFL.

panos dragonas
panos dragonas

Πάνος Δραγώνας

Αρχιτέκτονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σπούδασε στο ΕΜΠ και στο Columbia ως υπότροφος Fulbright. Διευθύνει το Dragonas Studio, εστιάζοντας στον μετασχηματισμό των ελληνικών πόλεων και του μεσογειακού τοπίου. Εργασίες του περιλαμβάνουν κατοικίες, δημόσιους χώρους, και εκθέσεις, ταυτίζοντας το αστικό με το φυσικό. Έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία και διδάσκει διεθνώς.

dimitris papanikolaou
dimitris papanikolaou

Δημήτρης Παπανικολάου

Αρχιτέκτων-μηχανικός (ΕΜΠ), εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στο UNCC και κατέχει διδακτορικό από το Harvard GSD. Έχει μεταπτυχιακά από το MIT Media Lab και SMArchS in Design Computation από το MIT. Ιδρυτής του Urban Synergetics Lab, ερευνά την αλληλεπίδραση αρχιτεκτονικής-ανθρώπου-υπολογιστή. Έχει διδάξει στο Harvard, NYU, MIT και συνεργαστεί με Microsoft Research και MIT Media Lab.

andreas fries
andreas fries

Andreas Fries

Συναίτερος στο γραφείο Herzog & de Meuron από το 2011, έχει διακριθεί σε πολλά έργα παγκοσμίως, όπως το Stadtcasino και το Asklepios 8 στη Βασιλεία, το Vitra Schaudepot στη Γερμανία, και το SongEun Art Space στη Σεούλ. Επιβλέπει τα έργα του γραφείου στην Ελλάδα και διδάσκει στην Ακαδημία YAC στη Μπολόνια από το 2021.

ryan neiheiser
ryan neiheiser

Ryan Neiheiser

Συνιδρυτής και διευθυντής του γραφείου Neiheiser Argyros στο Λονδίνο και την Αθήνα, ξεχωρίζει για την καινοτόμα αρχιτεκτονική προσέγγιση. Ίδρυσε το γραφείο το 2015 με την Χριστίνα Αργυρού, αναλαμβάνοντας έργα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Έχει συνεργαστεί με τα OMA και Diller Scofidio + Renfro, και διδάσκει στην Architectural Association στο Λονδίνο από το 2014.

stella pieri
stella pieri

Στέλλα Πιερή

Συνεργάτης στο βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects με έδρα την Αθήνα από το 2004, ενσωματώνει μηχανολογική γνώση με αρχιτεκτονική τεχνογνωσία. Αφοσιωμένη στη βιώσιμη αρχιτεκτονική και τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό, ειδικεύεται σε carbon-zero και energy-zero κτίρια. Έχει διδάξει στο ΕΜΠ όπου και απέκτησε το διδακτορικό της, συμβάλλοντας στην διεθνή ανάπτυξη του γραφείου.

jette cathrin hopp
jette cathrin hopp

Jette Cathrin Hopp

Εκπρόσωπος της Snøhetta στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Städelschule με τους Peter Cook και Enric Miralles. Διαθέτει πλούσια εμπειρία σε διεθνή έργα, διευθύνοντας αναπτύξεις και διαγωνισμούς. Διδάσκει σε παγκόσμια φόρα, μοιράζοντας τη φιλοσοφία της Snøhetta και συμμετέχει σε επιτροπές και συμβούλια, όπως το Ιδρυματικό Συμβούλιο Schelling και την κριτική επιτροπή του Ιταλικού Βραβείου Αρχιτεκτονικής.

olaf de nooyer
olaf de nooyer

Olaf de Nooyer

Αρχιτέκτονας στο Renzo Piano Building Workshop (RPBW) από το 1989, με σπουδές στο TU Delft και προηγούμενη εμπειρία στον Δήμο Rotterdam, εργάζοντας στην ανάπτυξη του λιμενικού μετώπου. Αρχικά συνεισφέρει στο Columbus International Exposition (1992) και το “Grande Bigo” στη Γένοβα. Υπεύθυνος για το National Science Centre στο Άμστερνταμ, το Aurora Place στο Σίδνεϊ, την California Academy of Sciences και το Astrup Fearnley Μουσείο στο Όσλο. Επικεφαλής σε προγράμματα στην Κίνα και στο νέο πρότυπο νοσοκομείο στη Σπάρτη.

olga tourlomousi
olga tourlomousi

Όλγα Τουρλομούση

Ιδρύτρια της OR Architecture στην Αθήνα, ειδικεύεται σε άνετα και περιβαλλοντικά ευφυή κτίρια. Από το 2019, είναι επίσης εκπρόσωπος του Renzo Piano Building Workshop (RPBW) στην Ελλάδα και μέλος της ομάδας που σχεδιάζει τρία νέα νοσοκομεία υπό την ΙΣΝ Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία. Στο RPBW, συνεργάστηκε με τον Olaf de Nooyer για το σχεδιασμό του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.