Ξέρεις ποιο είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία ζώο στον κόσμο;

Ξέρεις ποιο είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία ζώο στον κόσμο;

Η εκπληκτική ιστορία του Τζόναθαν, του πιο ηλικιωμένου ζώου στη γη, που γιορτάζει τα 191α γενέθλιά του στο νησί Αγίας Ελένης
Τζόναθαν Χελώνα
Εικόνα από Kevstan, licensed under CC BY-SA 4.0. License details available at https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/. Original image sourced from https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tortoise_Jonathan_at_Plantation_House_Saint_Helena_March_2020.jpg. Modified from the original.

Ο Τζόναθαν, μία χελώνα είναι το γηραιότερο πλάσμα στον πλανήτη μας αυτή τη στιγμή και γιόρτασε αυτή την εβδομάδα τα 191α γενέθλιά του. Ζει στο νησί της Αγίας Ελένης στον ατλαντικό ωκεανό ανάμεσα στην Αφρική και στην Αμερική (νησί στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του οπού και πέθανε ο Ναπολέων).

Ο Τζόναθαν υπολογίζεται ότι γεννήθηκε γύρω στο 1832, δηλαδή πριν την εφεύρεση του τηλεφώνου, του ηλεκτρικού λαμπτήρα ή του γραμματοσήμου ενώ έχει ζήσει κατά τη διάρκεια 40 προεδριών των ΗΠΑ.

Παρόλο που η ακριβής ηλικία του δεν είναι γνωστή, ο Τζόναθαν ήταν ήδη ενήλικας όταν δωρήθηκε στον κυβερνήτη του νησιού από τις Σεϋχέλλες το 1882, κάτι που σημαίνει ότι ήταν τουλάχιστον 50 ετών. Πέρυσι, του αποδόθηκε επίσημα η ημερομηνία γέννησης 4 Δεκεμβρίου 1832 από τον κυβερνήτη της Αγίας Ελένης, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανώς ακόμη γηραιότερος. Το είδος χελώνας στο οποίο ανήκει (Aldabrachelys gigantea hololissa) έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής 150 ετών.

Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο κτηνίατρος του Τζόναθαν, δηλώνει στα Guinness World Records (GWR) ότι “δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης”.