Γέννηση σπάνιου μαύρου ρινόκερου σε ζωολογικό κήπο στην Αγγλία

Γέννηση σπάνιου μαύρου ρινόκερου σε ζωολογικό κήπο στην Αγγλία

Ο ζωολογικός κήπος του Τσέστερ γιορτάζει τη γέννηση ενός ανατολικού μαύρου ρινόκερου, ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά στον κόσμο, με μια ξεχωριστή αφιέρωση στην προστασία του είδους
rhino born

Στο ζωολογικό κήπο στο Τσέστερ της Αγγλίας οι εργαζόμενοι παρακολούθησαν τη γέννηση ενός ανατολικού μαύρου ρινόκερου, ενός από τα σπανιότερα θηλαστικά στον κόσμο.

Σε δηλώσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι του ζωολογικού κήπου, η Ζούρι, ο θηλυκός ρινόκερος και το μωρό της είναι αχώριστες. Η γέννηση του μωρού στις 12 Νοεμβρίου, μετά από μια εγκυμοσύνη 15 μηνών, ήταν ασυνήθιστη καθώς έγινε κατά τη διάρκεις της μέρας, επιτρέποντας στους φροντιστές να την καταγράψουν.

Η διευθύντρια της ομάδας ρινόκερων του ζωολογικού κήπου, Emma Evison, είπε ότι η γέννηση αναμενόταν με ανυπομονησία.

Είναι αρκετά ασυνήθιστο για έναν ρινόκερο να γεννήσει κατά τη διάρκεια της μέρας, δεν περιμέναμε πραγματικά να συμβεί μπροστά στα μάτια μας καθώς κάναμε τη δουλειά μας. Να μπορούμε να παρακολουθήσουμε live τη γέννηση του μικρού ρινόκερου, μπροστά στα μάτια μας, ήταν απλά ένα απίστευτο προνόμιο.

Επίσης τόνισε πως είναι σημαντικό για τη μητέρα και το μωρό να περάσουν χρόνο μαζί δημιουργώντας δεσμό, κάτι που συμβαίνει και μέχρι στιγμής, είναι αχώριστες ενώ το μικρό τρώει τακτικά και ήδη αυξάνεται σε μέγεθος και βάρος. Είναι πολύ δραστήρια και γεμάτη ενέργεια, πράγμα υπέροχο να το βλέπεις.

Ο ανατολικός μαύρος ρινόκερος κατατάσσεται ως κρίσιμα απειλούμενο είδος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ υψηλή πιθανότητα εξαφάνισης στην άγρια φύση.

Οι ρινόκεροι, για περισσότερο από έναν αιώνα, έχουν κυνηγηθεί για τα χαρακτηριστικά κέρατά τους, τα οποία πωλούνται σε παράνομες αγορές. Περίπου το 95% του πληθυσμού των ρινόκερων της Αφρικής έχει χαθεί. Υπάρχουν λιγότεροι από 600 ανατολικοί μαύροι ρινόκεροι σε Κένυα, Τανζανία και Ρουάντα.

Ο ζωολογικός κήπος του Τσέστερ είναι ένας κορυφαίος συνεργάτης σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών. Η Έβισον είπε: «Η άφιξη αυτού του πολύτιμου νεογέννητου αποτελεί άλλο ένα θετικό βήμα στη διασφάλιση του είδους.»

Το 2019, ο ζωολογικός κήπος πρωτοστάτησε σε ένα έργο στο οποίο μια ομάδα ανατολικών μαύρων ρινόκερων αναπαρήχθησαν σε ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους και μεταφέρθηκαν στο εθνικό πάρκο Ακαγκέρα στη Ρουάντα.

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου δήλωσε πως αυτό το χαρούμενο γεγονός είναι η απόδειξη πως η αφοσίωση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που εργάζονται για τη διαφύλαξη αυτών των απίστευτων ζώων, διασφαλίζουν ότι θα ευδοκιμήσουν για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Παρόμοιο άρθρο
Τζόναθαν Χελώνα

Ξέρεις ποιο είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία ζώο στον κόσμο;

Η εκπληκτική ιστορία του Τζόναθαν, του πιο ηλικιωμένου ζώου στη γη, που γιορτάζει τα 191α γενέθλιά του στο νησί Αγίας Ελένης