Καταδίκη του Αττικού ζωολογικού πάρκου για παράνομες παραστάσεις με δελφίνια

Καταδίκη του Αττικού ζωολογικού πάρκου για παράνομες παραστάσεις με δελφίνια

Αυστηρές δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα για παραστάσεις με ζώα ενισχύουν την προστασία τους. Μάθετε περισσότερα για τα νομικά μέτρα
dolphins

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή για τις παραστάσεις με δελφίνια, μετά από μήνυση που κατατέθηκε από την Οικολογική Συμμαχία και φιλοζωικές οργανώσεις. Η απόφαση ελήφθη από το Θ’ Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 20 Μαΐου 2024.

Η μήνυση που κατατέθηκε από τις οργανώσεις My Dolphin Club, Dolphinaria-free Europe, Sea Shepherd Greece, iSea και «ο Άργος» αφορούσε την παραβίαση των άρθρων 12 και 13 του νόμου ν.4039/2012, που απαγορεύουν τις παραστάσεις με ζώα. Οι παραστάσεις αυτές είχαν πιστοποιηθεί από κρατικά όργανα τον Φεβρουάριο 2016, τον Ιούνιο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020.

Πέρα από την τρέχουσα ποινή, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είχε ήδη καταδικαστεί τον Οκτώβριο 2023 σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή για παρόμοιες παραβάσεις. Η υπόθεση αυτή προέκυψε μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη βάσει καταγγελίας προς την Περιφέρεια Αττικής και την Εισαγγελία Ζώων, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του δελφινάριου τον Φεβρουάριο 2020.

Το 2012 η Ελλάδα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε πλήρως παραστάσεις με ζώα

Η επιβολή αυτών των ποινών αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων. Από το 2017, οργανώσεις και ακτιβιστές που ασχολούνται με την προστασία των ζώων στην Ελλάδα έχουν αγωνιστεί ακατάπαυστα για την αναγνώριση αυτών των δικαιωμάτων, μέσω καταγγελιών, νομικών ενεργειών και δημόσιων διαμαρτυριών.

Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις ενισχύουν την απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για αυστηρότερη προστασία των δικαιωμάτων των ζώων. Οι οργανώσεις που εμπλέκονται δηλώνουν ικανοποιημένες με τις εξελίξεις και δεσμεύονται να συνεχίσουν τον αγώνα τους.