Διάκριση για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Διεθνή Διαγωνισμό Βαρύτητας

Διάκριση για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Διεθνή Διαγωνισμό Βαρύτητας

Διάκριση για την ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Ακαδημίας Αθηνών στον Διεθνή Διαγωνισμό Βαρύτητας
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Μια μοναδική τιμητική διάκριση απέσπασε η Ομάδα Βαρύτητας και Κοσμολογίας του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μαζί με την Ακαδημία Αθηνών, στον φετινό Διεθνή Διαγωνισμό Βαρύτητας. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Βαρυτικών Ερευνών των ΗΠΑ, με τη μελέτη τους να είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή που διακρίθηκε.

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τον διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ Σπύρο Βασιλάκο, τον Ακαδημαϊκό Δημήτρη Νανόπουλο, τον ερευνητή Μάνο Σαριδάκη, τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Θοδωρή Παπανικολάου και τον υποψήφιο διδάκτορα Χάρη Τζερεφό, ασχολείται με τη Θεωρία των Υπερχορδών. Αυτή η θεωρία, που παραμένει ανεπιβεβαίωτη μέχρι σήμερα, συνδυάζει την Κβαντική Θεωρία με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, υποστηρίζοντας ότι σε υποατομικό επίπεδο, τα σωματίδια είναι χορδές που ταλαντώνονται.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου και της Ακαδημίας προσπαθούν να απαντήσουν σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της σύγχρονης φυσικής: αν οι θεωρίες που δρουν σε πολύ μικρά επίπεδα και υψηλές ενέργειες μπορούν να αφήσουν παρατηρησιακά ίχνη που να τις επιβεβαιώνουν ή να τις διαψεύδουν. Στη μελέτη τους, με τίτλο «Παρατηρησιακές Υπογραφές της Υπερβαρύτητας Άνευ Κλίμακας στο Πείραμα NANOGrav», υποστηρίζουν ότι η Θεωρία των Υπερχορδών μπορεί να αφήσει παρατηρησιακά ίχνη μέσω της συμπεριφοράς του αρχέγονου σύμπαντος, όπως η δημιουργία αρχέγονων μαύρων τρυπών και βαρυτικών κυμάτων.

Παρόμοιο άρθρο: Στη Χιλή ξεκίνησε να λειτουργεί το υψηλότερο αστεροσκοπείο στη Γη

Ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ, Σπύρος Βασιλάκος, τονίζει ότι η τιμητική διάκριση επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο της έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα και δίνει κίνητρο για περαιτέρω μελέτη του φαινομένου. Το αμερικανικό Ίδρυμα Βαρυτικών Ερευνών, που διεξάγει τον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Βαρύτητας, επιβραβεύει μελέτες που δίνουν απαντήσεις σε ανοιχτά προβλήματα και ανοίγουν νέους δρόμους στην επιστημονική έρευνα.