Οστά μαμούθ εως και 40.000 ετών βρέθηκαν σε κελάρι στην Αυστρία

Οστά μαμούθ εως και 40.000 ετών βρέθηκαν σε κελάρι στην Αυστρία

Σημαντικό εύρημα για την επιστημονική κοινότητα από εκατοντάδες οστά μαμούθ, ηλικίας εως και 40.000 ετών, ανακαλύφθηκαν σε κελάρι στην Αυστρία
mamouth austria

Εκατοντάδες οστά μαμούθ ανακαλύφθηκαν σε ένα κελάρι κρασιού στην Αυστρία, με τους ειδικούς να υπολογίζουν την ηλικία των λειψάνων στα 30.000 με 40.000 έτη. Ο Andreas Pernerstorfer έκανε την απίστευτη αυτή ανακάλυψη τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια ανακαίνισης στο κελάρι του στο χωριό Gobelsburg, 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βιέννης, σύμφωνα με το CNN.

Το εύρημα αυτό χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (OeAW) ως το σημαντικότερο του είδους του εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Τουλάχιστον 300 διαφορετικά οστά ανακαλύφθηκαν στο κελάρι, στοιβαγμένα σε πυκνές συστάδες.

Η τελική ανασκαφή ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, με τους ειδικούς να δηλώνουν ότι τα οστά ανήκουν σε τρία διαφορετικά μαμούθ.

Η αρχαιολόγος Hannah Parow-Souchon, ερευνήτρια στο OeAW, εξήγησε στο CNN ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ήθελε να κάνει κάποιες εργασίες στο κελάρι του, το οποίο είχε κλίση, και αφαιρώντας λίγο μπετόν στο κέντρο, εντόπισε τα οστά. Αρχικά, νόμιζε πως ήταν ξύλο, αλλά θυμήθηκε μια ιστορία από τον παππού του, ο οποίος στη δεκαετία του ’60, κάνωντας πάλι εργασίες στο ίδιο κελάρι, του είχε διηγηθεί πως βρήκε και ο ίδιος οστά μαμούθ.

Αφού ανέφερε το εύρημα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Μνημείων, παρέπεμψαν την υπόθεση στο OeAW.

Οι ανασκαφές, που χρηματοδοτήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μνημείων και την επαρχία της Κάτω Αυστρίας, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν τα ζώα θανατώθηκαν από κυνηγούς της λίθινης εποχής. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι κυνηγούσαν μαμούθ, αλλά ξέρουμε ελάχιστα για το πώς το έκαναν», ανέφερε η Parow-Souchon, προσθέτοντας ότι η τοποθεσία αυτή μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί ως παγίδα για τα ζώα.

Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες των ερευνητών, τα οστά θα μεταφερθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης για αποκατάσταση.