Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο

Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο

Δύο αρχαία αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης βρέθηκαν στην Άσπενδο, Παμφυλίας της Μικράς Ασίας, σημαντικότατο εμπορικό κέντρο της περιοχής
dias afroditi

Δύο σημαντικά αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης, που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας περίπου 2 χιλιάδων ετών, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην αρχαία πόλη της Άσπενδου στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας. Η ανακάλυψη αυτή έγινε γνωστή από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, στο πλαίσιο των ανασκαφών του έργου “Heritage to the Future”.

Σύμφωνα με τον Ερσόι, τα αγάλματα, που απεικονίζουν τον πατέρα των θεών Δία και τη θεά του έρωτα Αφροδίτη, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην Άσπενδο, και χρονολογούνται στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Ερσόι, μοιράστηκε φωτογραφίες των αγαλμάτων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανακάλυψης για την πολιτιστική και τουριστική ζωή της Τουρκίας.

Η αρχαία πόλη της Άσπενδου ιδρύθηκε περίπου το 1000 π.Χ. από Έλληνες αποίκους από το Άργος. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., ήταν το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της περιοχής, με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Η πλούσια νομισματική της δραστηριότητα και η συμμετοχή της στη Δηλιακή Συμμαχία καταδεικνύουν τη στρατηγική της σημασία.

Το 333 π.Χ., η Άσπενδος καταλήφθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και το 190 π.Χ. περιήλθε στους Ρωμαίους

Κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, η πόλη γνώρισε σημαντική ανάπτυξη αλλά και καταστροφές, παραμένοντας σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Τα τελευταία χρόνια, οι ανασκαφές στην Άσπενδο έχουν αποκαλύψει διώροφα συγκροτήματα κτισμάτων, που πιθανώς χρησίμευαν ως αποθηκευτικοί χώροι ή καταστήματα. Στα κτίσματα αυτά βρέθηκαν διάφορα αντικείμενα, όπως νομίσματα, γυάλινοι αμφορείς, λάμπες λαδιού, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενισχύοντας την εικόνα της πόλης ως πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου.

Η ανακάλυψη των αγαλμάτων του Δία και της Αφροδίτης προσφέρει μια μοναδική ματιά στην καλλιτεχνική και θρησκευτική ζωή της αρχαίας Άσπενδου. Παράλληλα, ενισχύει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και προσθέτει νέα δεδομένα στην κατανόηση της ρωμαϊκής επιρροής στην περιοχή.