Οι σκύλοι μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της άνοιας στα γηρατειά

Οι σκύλοι μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της άνοιας στα γηρατειά

Μελέτες δείχνουν ότι η κατοχή σκύλου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, εως και 40%
Οι σκύλοι μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της άνοιας στα γηρατειά

Οι σκύλοι δεν είναι μόνο οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, αλλά φαίνεται ότι μπορεί επίσης να αποτελέσουν και το κλειδί για την πρόληψη της άνοιας στα γηρατειά. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων όπως η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ, έως και 40%.

Η άνοια περιγράφει μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη αιτία άνοιας, αποτελώντας το 60-80% των περιπτώσεων. Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πλήρως τις αιτίες της νόσου στους περισσότερους ανθρώπους.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει ένας τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος της άνοιας με την υιοθεσία ενός τετράποδου φίλου. Η έρευνα έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων άνω των 65 ετών έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από όσους δεν έχουν σκύλο. Το Ινστιτούτο Γηριατρικής και Γεροντολογίας του Τόκιο παρακολούθησε την ευημερία σχεδόν 12.000 κατοίκων του Τόκιο και άλλων πόλεων για περίπου τέσσερα χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων παρουσιάζουν λιγότερα σημάδια παρουσίας άνοιας σε σύγκριση με όσους δεν είχαν ποτέ σκύλο. Οι ερευνητές σύγκριναν επίσης την ψυχική υγεία των ιδιοκτητών σκύλων που βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα καθημερινά και εκείνων που δεν το κάνουν, και βρήκαν ότι οι πρώτοι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας ανεξάρτητα από τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

Αλλά πώς ακριβώς η κατοχή ενός σκύλου ωφελεί τον εγκέφαλο; Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις, όπως η επίδραση της «ορμόνης της αγάπης» οξυτοκίνης (ή ωκυτοκίνη), η σωματική άσκηση και η συναισθηματική υποστήριξη που παρέχουν οι σκύλοι. Η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται όταν αλληλεπιδρούμε με τα κατοικίδια μας. Η σωματική άσκηση είναι επίσης γνωστό ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, η οποία συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μοναξιάς και της κατάθλιψης, που είναι συχνές στους ηλικιωμένους και μπορούν να συμβάλλουν στη γνωστική παρακμή.

Παρόμοιο άρθρο
farmako makrozoia skilos

Νέο φάρμακο υπόσχεται μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής για τους σκύλους

Το πρώτο φάρμακο για την παράταση της ζωής των σκύλων, πέρασε το πρώτο στάδιο έγκρισης του FDA, με στόχο την κυκλοφορία του έως το 2026.

Παρόλο που η κατοχή ενός σκύλου δεν είναι μια μαγική λύση για την πρόληψη της άνοιας, μπορεί να αποτελέσει έναν απλό και ευχάριστο τρόπο για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στα γηρατειά. Οι σκύλοι μπορούν να προσφέρουν συντροφικότητα, διέγερση και κίνητρο για τους ιδιοκτήτες τους, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής και την ευημερία τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατοχή ενός σκύλου συνεπάγεται επίσης ευθύνες και προκλήσεις, και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Επομένως, πριν από την υιοθεσία ενός σκύλου, κάποιος πρέπει να λάβει υπόψη τον τρόπο ζωής του, τις προτιμήσεις και τις δυνατότητές του.