Θα εκτοξευθεί ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος

Θα εκτοξευθεί ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος

Η Ιαπωνία εκτοξεύει τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο LignoSat, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις βιώσιμες διαστημικές αποστολές.
jaxa wooden satelite

Ο πρώτος δορυφόρος σχεδόν εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένος από ξύλο θα εκτοξευθεί τον Σεπτέμβριο με έναν πύραυλο SpaceX, όπως ανακοίνωσαν οι Ιάπωνες ερευνητές που εργάζονται στο καινοτόμο αυτό εγχείρημα.

Ο πρωτοποριακός δορυφόρος, σε σχήμα κύβου και με μήκος πλευράς 10 εκατοστά, αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο σε συνεργασία με τη δασοπονική εταιρεία Sumitomo Forestry, σύμφωνα με τους Japan Times.

Οι δημιουργοί του πιστεύουν πως το ξύλο θα καεί εντελώς όταν ο δορυφόρος εξαντλήσει το προσδόκιμο ζωής του και επανέλθει στην ατμόσφαιρα, αποτρέποντας τον σχηματισμό μεταλλικών σωματιδίων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Οι κατασκευαστές του δορυφόρου LignoSat, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από ξύλο μανόλιας, θα τον παραδώσουν την επόμενη εβδομάδα στην Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA).

Ο δορυφόρος θα εκτοξευθεί στο διάστημα τον Σεπτέμβριο από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι με πύραυλο της SpaceX και θα κατευθυνθεί προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπως ενημέρωσαν οι επιστήμονες.

Από την πειραματική ιαπωνική μονάδα του ISS, ο δορυφόρος θα απελευθερωθεί για να δοκιμαστεί η αντοχή και η βιωσιμότητά του στο διάστημα.