Η Κολομβία θα καταργήσει τις ταυρομαχίες εως το 2027

Η Κολομβία θα καταργήσει τις ταυρομαχίες εως το 2027

Η Κολομβία ψηφίζει νομοσχέδιο για την απαγόρευση των ταυρομαχιών από το 2027, σηματοδοτώντας μια νίκη των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων
colombia bulls

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ενέκρινε νομοσχέδιο για την απαγόρευση των ταυρομαχιών σε εθνικό επίπεδο από το 2027. Η απόφαση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα μιας δυναμικής εκστρατεία των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίοι καταδικάζουν εδώ και καιρό τις ταυρομαχίες ως μια σκληρή πρακτική. Οι ταυρομαχίες, που εισήχθησαν από τους Ισπανούς κατά την αποικιοκρατία, έγιναν ένα δημοφιλές θέαμα στην Κολομβία, προσελκύοντας χιλιάδες θεατές σε μεγάλες πόλεις όπως η Μπογκοτά, το Μεντεγίν και το Μανιζάλες.

Αυτό που απομένει τώρα είναι η υπογραφή του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του για την απαγόρευση, καθιστώντας την έγκρισή του τυπική διαδικασία. Ο Πέτρο πανηγύρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου, δηλώνοντας στο X ότι «όσοι απολαμβάνουν τον θάνατο των ζώων θα καταλήξουν να απολαμβάνουν τον θάνατο των ανθρώπων, όπως ακριβώς όσοι καίνε βιβλία, καταλήγουν να καίνε ανθρώπους».

Οι αντίπαλοι της απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι θα βλάψει τα μέσα διαβίωσης, ιδίως για τους εκτροφείς ταύρων και τους πλανόδιους πωλητές που δραστηριοποιούνται σε εκδηλώσεις ταυρομαχιών. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια τριετή μεταβατική περίοδο με υποστήριξη για τα θιγόμενα άτομα ώστε να βρουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

Η Κολομβία προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο χωρών της Λατινικής Αμερικής που έχουν θέσει εκτός νόμου τις ταυρομαχίες. Η Αργεντινή, η Κούβα και η Ουρουγουάη απαγόρευσαν την πρακτική πριν από έναν αιώνα, ενώ η Βραζιλία και η Χιλή έχουν παρόμοιες απαγορεύσεις. Ωστόσο, οι ταυρομαχίες παραμένουν νόμιμες στο Εκουαδόρ, το Μεξικό, το Περού και τη Βενεζουέλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πόλη του Μεξικού επέβαλε απαγόρευση το 2022, για να την ανατρέψει δύο χρόνια αργότερα, προσελκύοντας πάνω από 40.000 θεατές στην πρώτη ταυρομαχία που πραγματοποιήθηκε μετά την άρση της απαγόρευσης.

Στην Ευρώπη, οι ταυρομαχίες δυστυχώς συνεχίζονται και στην Ευρώπη, στη Γαλλία υπολογίζεται οτι σκοτώνονται περίπου 1.000 ταύροι το χρόνο ενώ στην Ισπανία το νούμερο αυτό ανέρχεται σε 35.000.