Ένα βιβλίο από μια βιβλιοθήκη στη Φινλανδία επιστράφηκε μετά από 84 χρόνια καθυστέρησης.

Ένα βιβλίο από μια βιβλιοθήκη στη Φινλανδία επιστράφηκε μετά από 84 χρόνια καθυστέρησης.

Ανακαλύψτε την ιστορία ενός βιβλίου της βιβλιοθήκης που επέστρεψε μετά από 84 χρόνια και το ιστορικό πλαίσιο που περιβάλλει την καθυστέρησή του
vivlio finlandia

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, η βιβλιοθηκάριος Heini Strand στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Oodi του Ελσίνκι παρέλαβε μια φινλανδική μετάφραση του ιστορικού μυθιστορήματος «Πρόσφυγες» του Sir Arthur Conan Doyle.

«Η ημερομηνία λήξης αυτού του δανεισμού ήταν η 26η Δεκεμβρίου 1939», σημείωσε η Strand, αναφέροντας ότι ήταν το πιο καθυστερημένο βιβλίο που είχε δει ποτέ.

Η σχέση μεταξύ του ατόμου που επέστρεψε το βιβλίο και του αρχικού δανειολήπτη παραμένει ένα μυστήριο. «Συνήθως, τα βιβλία που επιστρέφονται με καθυστέρηση δεκαετιών βρίσκονται όταν οι άνθρωποι ταξινομούν τα υπάρχοντα αποθανόντων συγγενών», εξήγησε η Strand. «Οι άνθρωποι αισθάνονται υποχρεωμένοι να επιστρέψουν την περιουσία της βιβλιοθήκης, κάτι που βρίσκω πολύ συγκινητικό», πρόσθεσε.

vivliothiki elsinki

Η Strand εικάζει ότι η καθυστέρηση της επιστροφής του βιβλίου πιθανόν να οφείλεται στην εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη Φινλανδία τον Νοέμβριο του 1939, έναν μήνα πριν από την ημερομηνία λήξης. Η επιστροφή ενός βιβλίου της βιβλιοθήκης δεν αποτελούσε μάλλον προτεραιότητα για τον δανειολήπτη εκείνη την εποχή.

Ο Χειμερινός Πόλεμος μεταξύ της Φινλανδίας και της Σοβιετικής Ένωσης διήρκεσε μέχρι τον Μάρτιο του 1940 και έληξε με μια συνθήκη ειρήνης που ανάγκασε τη Φινλανδία να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη.

Το μυθιστόρημα, που γράφτηκε το 1893 και διαδραματίζεται στη Γαλλία του 17ου αιώνα, γράφτηκε από τον Βρετανό συγγραφέα που είναι περισσότερο γνωστός για τον Σέρλοκ Χολμς.