Ξεκινάνε οι δοκιμές σε ανθρώπους για πρωτοποριακό φάρμακο για τη δημιουργία δοντιών

Ξεκινάνε οι δοκιμές σε ανθρώπους για πρωτοποριακό φάρμακο για τη δημιουργία δοντιών

Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν ένα φάρμακο που αναγεννά τα δόντια. Οι δοκιμές σε ανθρώπους αρχίζουν τον Σεπτέμβριο, ενώ η διαθεσιμότητα για τους καταναλωτές αναμένεται το 2030.
teeth smile

Ιάπωνες ερευνητές πρωτοπορούν δημιουργώντας ένα φάρμακο που αναγεννά τα δόντια. Με επικεφαλής τον Katsu Takahashi, επικεφαλής της οδοντιατρικής και της στοματικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Kitano, το φάρμακο λειτουργεί αναστέλλοντας την πρωτεΐνη USAG-1 (uterine sensitization-associated gene-1), η οποία κανονικά εμποδίζει την ανάπτυξη των δοντιών. Με τον αποκλεισμό της USAG-1, το φάρμακο προωθεί την ανάπτυξη των οστών, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό νέων δοντιών. Καταπληκτικό, σωστά;

Το φάρμακο πέρασε από έγκριση από τις αρμόδιες αρχές και οι δοκιμές σε ανθρώπους πρόκειται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Ενώ το φάρμακο έχει δείξει αξιοσημείωτη επιτυχία όταν δοκιμάστηκε σε ζώα χωρίς παρενέργειες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι δεν είναι πανομοιότυποι με αυτά τα ζώα.

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι λόγω της ομοιότητας 97% στη λειτουργία της πρωτεΐνης USAG-1 μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων που έγιναν οι δοκιμές

Η αρχική κλινική δοκιμή τον Σεπτέμβριο θα αφορά ενήλικες στους οποίους λείπει τουλάχιστον ένας γομφίος. Μια δευτερεύουσα δοκιμή θα επικεντρωθεί σε παιδιά ηλικίας δύο έως επτά ετών, τα οποία στερούνται τουλάχιστον τέσσερα δόντια λόγω συγγενούς έλλειψης δοντιών. Τέλος, μια τρίτη δοκιμή θα αφορά ηλικιωμένους ενήλικες στους οποίους λείπουν ένα έως πέντε μόνιμα δόντια λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ο Takahashi και η ομάδα του είναι τόσο σίγουροι για τις δυνατότητες του φαρμάκου που προβλέπουν ότι θα είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές μέχρι το 2030. Σε μόλις έξι χρόνια, ίσως μπορέσουμε να ξεφορτωθούμε τις οδοντόβουρτσες μας και να ενδώσουμε σε γλυκά χωρίς ανησυχία για τα δόντια μας (αν και καλό είναι να μην το πάρετε αυτό κυριολεκτικά).

Ενώ το φάρμακο αυτό είναι το πρώτο που αναγεννά πλήρως τα δόντια που λείπουν, βασίζεται σε χρόνια σχετικής έρευνας. Ο Takahashi έχει αφιερωθεί σε αυτή την προσπάθεια από το 2005. Οι πρόσφατες εξελίξεις περιλαμβάνουν αναγεννητικά σφραγίσματα δοντιών για την αποκατάσταση κατεστραμμένων δοντιών και τεχνολογίες βλαστοκυττάρων για την αναγέννηση οδοντικού ιστού σε παιδιά.