Καινοτόμο τεστ θα προσφέρει έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη

Καινοτόμο τεστ θα προσφέρει έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη

Διαβάστε στο thehappynews πώς ένα νέο τεστ με σάλιο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, προσφέροντας έγκαιρη διάγνωση και εντοπίζοντας άτομα υψηλού κινδύνου.
men walking

Ένα πρωτοποριακό τεστ με σάλιο, υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, επιτρέποντας την έγκαιρη διάγνωση και τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου, γλιτώνοντας έτσι πολλούς από περιττές θεραπείες.

Οι διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη αναμένεται να εκτοξευθούν στα 2,9 εκατομμύρια ετησίως έως το 2040, με τους θανάτους να αυξάνονται κατά 85%. Επί του παρόντος, είναι ο κυριότερος καρκίνος μεταξύ των ανδρών σε περισσότερα από 100 έθνη.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο οι συνήθεις αιματολογικές εξετάσεις PSA είναι συχνά αναξιόπιστες, χάνοντας ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου, ενώ προκαλούν περιττό άγχος και θεραπεία για άλλους. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου (ICR) και το Royal Marsden NHS Foundation Trust ανέπτυξαν μια πιο ακριβή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

Η εξέταση αυτή απαιτεί μόνο ένα γρήγορο δείγμα DNA και έχει αποδειχθεί ακριβέστερη από την εξέταση αίματος PSA.

Στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο, ο Row Eeles (καθηγητής ογκογενετικής) τόνισε ότι η ανακάλυψη αυτή ακολούθησε δεκαετίες γενετικής έρευνας για τη νόσο.

Το τεστ με σάλιο, που αναπτύχθηκε μετά από ανάλυση του DNA εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών, ανιχνεύει γενετικούς δείκτες που συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη και συμμετείχαν πάνω από 6.000 άνδρες, ηλικίας 55-69 ετών. Το τεστ όχι μόνο μείωσε τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, αλλά εντόπισε και καρκίνους που είχαν διαφύγει από το τεστ PSA και τις μαγνητικές τομογραφίες.

Ο Eeles σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού το τεστ εφαρμοστεί ευρέως. «Το επόμενο βήμα μας είναι να επαληθεύσουμε αυτούς τους γενετικούς δείκτες σε διάφορους πληθυσμούς για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνδρες θα επωφεληθούν».

Με τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, ο αριθμός των ηλικιωμένων ανδρών που ζουν περισσότερο αυξάνεται. Δεδομένου ότι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, είναι αναπόφευκτοι, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής από μόνες τους δεν θα ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο, οι βελτιωμένες εξετάσεις και η έγκαιρη ανίχνευση θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις επιπτώσεις της νόσου και να σώσουν ζωές.