Εντυπωσιακή Ανακάλυψη Στεγόσαυρου: Αναμένεται να πωληθεί για εκατομμύρια

Εντυπωσιακή Ανακάλυψη Στεγόσαυρου: Αναμένεται να πωληθεί για εκατομμύρια

Διαβάστε στο thehappynews για την ιστορία πίσω από τον πρώτο πλήρη σκελετό Στεγόσαυρου που θα βγει σε δημοπρασία. Η τυχαία ανακάλυψη του Jason Cooper θα σας καταπλήξει
jason cooper apex

Σύντομα, ο πρώτος πλήρης σκελετός ενός Στεγόσαυρου θα βγει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, και αναμένεται να πωληθεί για αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Το πιο εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι το υπερσπάνιο αυτό εύρημα, που ονομάστηκε «Apex», ανακαλύφθηκε τυχαία από τον επαγγελματία κυνηγό απολιθωμάτων Jason Cooper, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας για τα γενέθλιά του.

Ο Cooper έκανε την ανακάλυψη του εκατομμυρίου στην ίδια του την αυλή, χωρίς καμία υπερβολή.

Για πολλούς, η ιδέα να βρουν έναν δεινόσαυρο στην αυλή τους φαντάζει σαν παιδικό όνειρο. Για τον Cooper, όμως, που κατοικεί στο Κολοράντο, το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα. Ο τεράστιος στεγόσαυρος έχει ύψος σχεδόν 3.5 μέτρα και μήκος περίπου 8 μέτρα, ενώ βρέθηκε εξαιρετικά καλά διατηρημένος, με το 70% του σκελετού του άθικτο.

Ο σκελετός του Στεγόσαυρου έχει καθαριστεί και συναρμολογηθεί με προσοχή από τον Cooper και την ομάδα του. Μετά την καταγραφή της θέσης και της κατάστασης των οστών του Apex, η ομάδα τα μετέφερε προσεκτικά στο εργαστήριο του Cooper. Εκεί, με ειδικό εξοπλισμό αφαίρεσαν με επιμέλεια το πέτρωμα που τα περιέβαλλε για να αποκαλύψουν τον σκελετό. Το απολίθωμα θα δημοπρατηθεί στο διάσημο οίκο Sotheby’s στο Μανχάταν.

jason cooper

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ανακαλύψεις απολιθωμάτων σε ιδιωτική γη δεν υπόκεινται στις ίδιες απαιτήσεις αναφοράς όπως σε άλλες χώρες, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες, όπως ο Cooper, να επωφελούνται από τα ευρήματά τους. Έτσι, ο Apex πρόκειται να γίνει ο πρώτος του είδους του που θα πωληθεί σε δημοπρασία, με αναμενόμενη τιμή από 4 έως 6 εκατομμύρια δολάρια. Η πώληση έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από πλούσιους συλλέκτες, όπως επιχειρηματίες του κλάδου της τεχνολογίας και διασημότητες του Hollywood, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τα απολιθώματα δεινοσαύρων σε πολυπόθητα τρόπαια. Ωστόσο, αυτή η τάση έχει προκαλέσει ανησυχία στους παλαιοντολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία τέτοιων απολιθωμάτων εμποδίζει την επιστημονική έρευνα και τη δημόσια εκπαίδευση.

Ο Steve Brusatte, καθηγητής παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εξέφρασε τη λύπη του που ένα τόσο σημαντικό εύρημα μπορεί να καταλήξει σε ιδιωτική συλλογή. Τόνισε ότι απολιθώματα όπως ο Apex θα μπορούσαν να ωφελήσουν σημαντικά τη γνώση του κοινού και να εμπνεύσουν την περιέργεια αν εκτίθεντο σε μουσεία.