Λιγότερα παιχνίδια, περισσότερη παιδική φαντασία

Λιγότερα παιχνίδια, περισσότερη παιδική φαντασία

Ανακαλύψτε πώς το να έχουν τα παιδιά λιγότερα παιχνίδια μπορεί να ενισχύσει τη φαντασία και τις δεξιότητες τους.
front view kid playing with wooden toyds

Η παιδική ηλικία θα έπρεπε να είναι η περίοδος του παιχνιδιού και της φαντασίας, αλλά στη σύγχρονη εποχή, αυτό συχνά μεταφράζεται σε παιχνίδια, παιχνίδια και περισσότερα παιχνίδια. Σε μία εποχή οπού όλα τρέχουν γρήγορα ο πιο εύκολος τρόπος να “προσφέρει” ο γονιός κάτι στο παιδί είναι παιχνίδια. Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό στα παιχνίδια – οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει παιχνίδια διαφόρων ειδών από τα αρχαία χρόνια εως και σήμερα και από τη μία άκρη της γης στην άλλη. Ωστόσο, στην νέα καθημερινότητα του καταναλωτισμού και της υπερβολής στις επιλογές παιχνιδιών μπορεί πολύ εύκολα να χαθεί το μέτρο.

Σίγουρα δε βοηθάει το γεγονός ότι τα παιχνίδια έχουν γίνει φθηνότερα τα τελευταία 30 χρόνια συνήθως όμως με εκπτώσεις και στην ποιότητα. Με τις γιορτές να πλησιάζουν, οι οικογένειες συχνά αισθάνονται υποχρεωμένες να αγοράζουν συνεχώς δώρα, οδηγώντας σε μία συνεχώς αυξανόμενη συσσώρευση παιχνιδιών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται έναν τόνο παιχνιδιών, αλλά αυτό που γνωρίζουν όλοι είναι οτι το να έχουν πάρα πολλά παιχνίδια είναι πραγματικά κακό για τα παιδιά. Και όχι μόνο ότι τα πάρα πολλά παιχνίδια θα τα κακομάθουν. Ένα ειδικός στην ανάτπυξη των παιδιών ο δήλωσε:

Σε μια έρευνα του 2018, οι ερευνητές μελέτησαν δύο διαφορετικές ομάδες παιχνιδιών για νήπια – τη μία τα νήπια είχαν στη διάθεσή τους 16 παιχνίδια και στην άλλη μόνο με 4. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα παιδιά με λιγότερες επιλογές αφοσιώθηκαν περισσότερο στο παιχνίδι. Έμειναν συγκεντρωμένα για περισσότερο χρόνο και χρησιμοποίησαν τα διαθέσιμα παιχνίδια με πιο δημιουργικούς τρόπους, κάτι που είναι ακριβώς ό,τι θέλουμε αναπτυξιακά

Dan Wuori

Καταρχάς, οι χώροι με υπερβολικά πολλά παιχνίδια μπορούν να είναι υπερβολικά διεγερτικοί και με πάρα πολλά ερεθίσματα για τα μικρά παιδιά. Ακόμα και εμείς αν πάμε σε ένα παγωτατζίδικο που έχει δεκάδες γεύσεις και πρέπει να επιλέξουμε μόνο μία η διαδικασία της λήψης αποφάσεών μας δε θα δουλέψει και πολύ καλά, φανταστείτε το αυτό σε ένα μικρό παιδί που θα πρέπει να αποφασίσει με τι θα παίξει.

Επιπλέον, λιγότερα παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να εστιάσουν και να παίξουν πιο συγκεντρωμένα, ενθαρρύνοντας επίσης τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Αν ένα παιδί τα βρει σκούρα με ένα παιχνίδι που δεν μπορεί να καταλάβει πώς να χρησιμοποιήσει, αν έχει πληθώρα παιχνιδιών, ενστικτωδώς θα τα παρατήσει και θα πάει στο επόμενο που ίσως του είναι πιο εύκολο. Αν περιοριστούν σε αυτά που είναι διαθέσιμα, είναι πιθανότερο να αφιερώσουν χρόνο για να το κατανοήσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε ήδη πολλά παιχνίδια;

  • Ορίστε ένα συγκεκριμένο αριθμό παιχνίδιών. Καθορίστε πόσα παιχνίδια είναι “αρκετά” παιχνίδια, και ορίστε την προσδοκία ότι όταν έρθει ένα νέο παιχνίδι, ένα παλιό φεύγει. Διατηρήστε το θετικό κλίμα δωρίζοντας παιχνίδια και εξηγώντας το ως “μοιρασιά της χαράς του παιχνιδιού” με άλλα παιδιά.
  • Εναλλάξτε τα παιχνίδια που έχετε. Κρατήστε μερικά παιχνίδια έξω και αποθηκεύστε τα άλλα μακριά, να μην είναι στην εμβέλεια του παιδιού. Όταν ένα παιδί φαίνεται να έχει εξαντλήσει ένα παιχνίδι, αντικαταστήστε το με ένα από το απόθεμα. Έτσι τα παιδιά έχουν πρόσβαση μόνο σε λίγα παιχνίδια κάθε φορά, ώστε να απολαμβάνουν το πλεονέκτημα ενός περιορισμένου αριθμού παιχνιδιών για παιχνίδι αλλά και το πλεονέκτημα της ποικιλίας παιχνιδιών προς εναλλαγή
  • Θυμηθείτε ότι τα παιχνίδια δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκα ή πολυτελή. Οι περισσότεροι γονείς ανακαλύπτουν ότι το νήπιο τους ενδιαφέρεται περισσότερο για το κουτί παρά για το παιχνίδι που βρισκόταν μέσα σε αυτό – απλώς ακολουθήστε το ρεύμα. Συχνά, όσο λιγότερα παιχνίδια έχουν, τόσο πιο φαντασιόπληκτοι γίνονται στο να μετατρέπουν καθημερινά αντικείμενα σε παιχνίδια.
  • Αν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο το παιδί σας να λάβει έναν κατακλυσμό παιχνιδιών για τα Χριστούγεννα, ίσως να προτείνετε κάποιες εναλλακτικές σε καλοπροαίρετα μέλη της οικογένειας που μπορούν επίσης να τυλιχτούν και να ανοιχτούν (που είναι το περισσότερο διασκεδαστικό μέρος του να δίνεις και να παίρνεις δώρα). Υπάρχουν πρακτικές επιλογές που τα παιδιά πραγματικά απολαμβάνουν, όπως ένα σετ οδοντόβουρτσας, μπουρνούζι, κούπα ή άλλο χρήσιμο αντικείμενο στα αγαπημένα τους χρώματα ή χαρακτήρες. Ένα ρολόι, ένα δικό τους σετ κουζινικών εργαλείων είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές.