Παράταση έως 30 Ιουνίου για τον Καθαρισμό Οικοπέδων: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Παράταση έως 30 Ιουνίου για τον Καθαρισμό Οικοπέδων: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Νέα προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων έως 30 Ιουνίου. Ενημερωθείτε για τις διαδικασίες και τις υποχρεώσεις σας μέσω του Εθνικού Μητρώου Πυροπροστασίας
Καθαρισμός Οικοπέδων 2024

Με υπουργική απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης για τον καθαρισμό των οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων έως τις 30 Ιουνίου. Οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις τους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας καθαρισμού οικοπέδων του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης σχετικά με τις υποχρεώσεις πυροπροστασίας μετατίθεται από τις 31 Μαΐου 2024 στις 30 Ιουνίου 2024. Το μητρώο αυτό στοχεύει στην καταγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών κατά την αντιπυρική περίοδο και την τήρηση των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας.

Παράλληλα, οι δήμοι θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει, καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελέγξουν. Οι ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα από 1.000 έως 54.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έως δύο χρόνια.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας αφορούν οικοπέδα και ακάλυπτους χώρους εντός και εκτός σχεδίου πόλεως, καθώς και σε εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μ. από αυτές.

Ευθύνη των Δήμων

katharismos oikopedon vertical

Ο Δήμος έχει την ευθύνη, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου), να διενεργεί αυτοψίες και να εξετάζει καταγγελίες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων καθαρισμού.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο Δήμος επιβάλλει πρόστιμα και ζητά από την Πυροσβεστική να διενεργήσει αυτοψία για να αξιολογήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, προχωρώντας σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό αν κριθεί απαραίτητο. Σε καταστάσεις άμεσου κινδύνου, ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό.

Κυρώσεις

Οι ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται, επιβαρύνονται με πρόστιμο 50 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο (με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ) αλλά και τα έξοδα αυτεπάγγελτου καθαρισμού.

Υπόχρεοι ιδιοκτήτες

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους να καθαρίζουν τις ιδιοκτησίες τους.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει

  1. Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  2. Κλάδεμα των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.
  3. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων εύφλεκτων ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
  4. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. 

Αυτεπάγγελτος καθαρισμός

Αν δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις καθαρισμού, ο Δήμος μπορεί να προβεί σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό μετά από κοινοποίηση πρόσκλησης προς τους ιδιοκτήτες. Αν οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν, ο Δήμος προχωράει στον καθαρισμό και χρεώνει τα έξοδα στους ιδιοκτήτες.