Κινεζικό σκάφος συλλέγει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Κινεζικό σκάφος συλλέγει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Η αποστολή Chang’e 6 της Κίνας κατάφερε να συλλέξει δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης, γράφοντας ιστορία
china dark side

Η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που κατάφερε να συλλέξει δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης με την αποστολή Chang’e 6.

Το διαστημόπλοιο της κινεζικής αποστολής Chang’e 6 αποσεληνώθηκε επιτυχώς την Τρίτη (4/6), μεταφέροντας δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης, ένα γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της σεληνιακής εξερεύνησης ενώ το επίτευγμα αυτό χαρακτηρίστηκε ως «άνευ προηγουμένου» από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

aitken

Το Chang’e 6 προσεληνώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Αιτκεν του Νότιου Πόλου, έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες που έχουν σχηματιστεί λόγω πρόσκρουσης στο ηλιακό μας σύστημα, στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Η αποστολή διήρκησε 53 ημέρες με κύριο στόχο τη συλλογή δειγμάτων από την πλευρά της Σελήνης που εξερευνάται σπάνια.

Το όχημα ήταν εξοπλισμένο με τρυπάνι για τη συλλογή δειγμάτων από το υπέδαφος της Σελήνης, καθώς και ρομποτικό χέρι για τη συλλογή δειγμάτων από την επιφάνεια.

Η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στη γη στις 25 Ιουνίου

Τι σημαίνει σκοτεινή πλευρά της σελήνης;

Η αθέατη πλευρά της Σελήνης, συχνά αναφερόμενη ως “σκοτεινή πλευρά”, ονομάζεται έτσι επειδή δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη. Αυτό οφείλεται επειδή η γη και η σελήνη είναι παλιρροϊκά κλειδωμένες, δηλαδή το φαινόμενο της σύγχρονης περιστροφής κατά το οποίο η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της στον ίδιο χρόνο που χρειάζεται για να περιστραφεί γύρω από τη Γη. Ως αποτέλεσμα, η ίδια πλευρά της Σελήνης είναι πάντα στραμμένη προς εμάς, ενώ η άλλη πλευρά παραμένει κρυμμένη από την άμεση θέα μας. Παρά την ονομασία της, η “σκοτεινή πλευρά” δεν είναι πραγματικά σκοτεινή, καθώς δέχεται την ίδια ποσότητα ηλιακού φωτός όπως και η ορατή πλευρά.