Μία χαμένη κιθάρα του John Lennon πωλήθηκε για 2,9 εκατομμύρια δολάρια

Μία χαμένη κιθάρα του John Lennon πωλήθηκε για 2,9 εκατομμύρια δολάρια

Μία κιθάρα Hootenanny του John Lennon πουλήθηκε για 2,9 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ δημοπρασίας για το συγκρότημα
john lenon framus

Μια κιθάρα που κάποτε έπαιζε ο John Lennon έσπασε τα ρεκόρ δημοπρασίας, καθώς απέφερε το ιλιγγιώδες ποσό των 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων γεγονός που τη χαρακτηρίζει ως την ακριβότερη κιθάρα των Beatles που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Η 12χορδη ακουστική Hootenanny, η οποία εμφανίστηκε στο άλμπουμ και την ταινία «Help!» των Beatles το 1965, θεωρούνταν χαμένη για πάνω από 50 χρόνια. Αρχικά ανήκε στον Σκωτσέζο κιθαρίστα Gordon Waller του ποπ ντουέτου Peter and Gordon, ενώ αργότερα πέρασε στους ατζέντηδες του συγκροτήματος όπου και χάθηκαν τα ίχνη της.

Ανακαλύφθηκε εκ νέου από τους νέους ιδιοκτήτες σε μία αγροτική Βρετανία κατά τη διάρκεια μιας μετακόμισης, η κιθάρα τέθηκε σε δημοπρασία με εκτιμώμενη αξία από μόλις 485.000 έως 647.000 λίρες. Το εμβληματικό όργανο πωλήθηκε μέσω τηλεφωνικής προσφοράς κατά τη διάρκεια διήμερης δημοπρασίας μουσικών εικόνων που διοργάνωσε ο οίκος Julien’s Auctions στο Hard Rock Cafe της Νέας Υόρκης.

Ο David Goodman, διευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πώληση: «Είμαστε απόλυτα ενθουσιασμένοι και έχουμε την τιμή να έχουμε σημειώσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ με την πώληση της χαμένης κιθάρας Hootenanny του John Lennon. Αυτή η κιθάρα δεν είναι μόνο ένα κομμάτι της μουσικής ιστορίας αλλά και ένα σύμβολο της διαχρονικής κληρονομιάς του John Lennon. Η σημερινή πρωτοφανής πώληση αποτελεί απόδειξη της διαχρονικής απήχησης και του σεβασμού της μουσικής των Beatles και του John Lennon».

Αυτή η κιθάρα δεν είναι μόνο ένα κομμάτι της μουσικής ιστορίας αλλά και ένα σύμβολο της διαχρονικής κληρονομιάς του John Lennon
– David Goodman – Julien’s Auctions CEO

Κατασκευασμένη από τη βαυαρική εταιρεία Framus στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η κιθάρα εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στην ταινία «Help!» κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του «You’ve Got to Hide Your Love Away». Έπαιξε επίσης ρόλο στις ηχογραφήσεις κομματιών όπως τα «Help!», «It’s Only Love», «I’ve Just Seen a Face» και «Girl», ενώ χρησιμοποιήθηκε από τον George Harrison για το ρυθμικό κομμάτι του «Norwegian Wood».

Ο Darren Julien, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Julien’s Auctions, ταξίδεψε προσωπικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα της κιθάρας, διασώζοντας ακόμη και την αρχική της θήκη από έναν κάδο απορριμμάτων. Η προέλευση του οργάνου επαληθεύτηκε από τους ιστορικούς των Beatles Andy Babiuk και Danny Bennett.

john lenon framus 1

Σε ένα αξιοσημείωτο προηγούμενο, ο οίκος δημοπρασιών Julien’s Auctions είχε ήδη πουλήσει μια άλλη κιθάρα του Lennon το 2015 -μια ακουστική J-160E Gibson που είχε κλαπεί από τον Lennon και αργότερα αγοράστηκε εν αγνοία του από έναν μουσικό στα τέλη του 1960- για 2,4 εκατομμύρια δολάρια (1,6 εκατομμύρια λίρες τότε). Ο οίκος δημοπρασιών έχει επίσης πουλήσει ένα σετ ντραμς που χρησιμοποίησε ο Ringo Starr για 2,2 εκατομμύρια δολάρια, μαζί με το προσωπικό του αντίγραφο του White Album.