HERMES Team: Η καινοτόμος ερευνητική ομάδα ρομποτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

HERMES Team: Η καινοτόμος ερευνητική ομάδα ρομποτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η HERMES Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ρομποτικών εξωσκελετών για ιατρικές εφαρμογές, στοχεύοντας στο CYBATHLON 2024
hermea team out

Η ομάδα HERMES Team, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ), είναι η μεγαλύτερη φοιτητική ερευνητική ομάδα στην Ελλάδα στον τομέα της ρομποτικής για ιατρικές εφαρμογές. Η ομάδα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός πλήρως λειτουργικού ρομποτικού εξωσκελετού για άτομα με κακώσεις νωτιαίου μυελού (SCI), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται σε καθημερινές ανάγκες. Με τη στήριξη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η HERMES Team κοιτάει δυναμικά στο μέλλον προς τη βελτίωση και την τεχνολογική πρόοδο.

Στόχος της ομάδας είναι να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό CYBATHLON 2024 στο αγώνισμα “Exoskeleton Race”, καταγράφοντας την πρώτη ελληνική συμμετοχή.

Ιστορική Αναδρομή

Η HERMES Team ιδρύθηκε το 2018 από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης (Ελληνική εταιρεία προστασίας και αποκαταστάσεως αναπήρων προσώπων) και αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 30 φοιτητές.Είναι η πρώτη φοιτητική ομάδα στην Ελλάδα που αναλαμβάνει την κατασκευή ρομποτικού εξωσκελετού για τον διαγωνισμό CYBATHLON.. Η ομάδα περιλαμβάνει, επίσης, τον πιλότο του ρομποτικού εξωσκελετού με τη βοήθεια ορθοπεδικών και νευρολόγων, καθώς και τον υπεύθυνο καθηγητή Νικόλαο Μπέλλα, προσφέροντας διαφορετικές επιστημονικές και επαγγελματικές προσεγγίσεις.

Ο ρομποτικός εξωσκελετός (HERMES EXO) πέραν της προφανούς αυξημένης δυνατότητας κίνηση, παρέχει επίσης βελτίωση της λειτουργίας του αναπνευστικού, ουροποιητικού αλλά και κυκλοφοριακού συστήματος ενώ δε θα πρέπει να παραβλεφθεί και ο θετικός αντίκτυπος στην ψυχολογία του ατόμου.

Η HERMES Team έχει εστιάσει στη δημιουργία ενός εξωσκελετού που προσφέρει μέγιστη ασφάλεια, είναι εύχρηστος και άνετος στη χρήση και παράλληλα παρέχει μεγάλη αυτονομία.

Το HERMES EXO είναι σχεδιασμένο να βοηθά άτομα με παραπληγία να στέκονται όρθια, να περπατούν σε ομαλό ή ανώμαλο έδαφος, να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν σκάλες και να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες. Ο εργονομικός και ευέλικτος σχεδιασμός του επιτρέπει την προσαρμογή σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη, είναι ελαφρύς, ανθεκτικός και εύκολος στην τοποθέτηση. Το HERMES EXO έχει σχεδιαστεί ως ερευνητικό πρωτότυπο για το διεθνή διαγωνισμό CYBATHLON 2024, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Η HERMES Team επιβλέπει πλήρως την υλοποίηση και λειτουργία του εξωσκελετού, συνεργαζόμενη με πιστοποιημένους συνεργάτες για συγκεκριμένες εφαρμογές, ενσωματώνοντας πιστοποιημένα εξαρτήματα.

CYNATHLON & Exoskeleton Race

hermes team vertical

Το CYBATHLON είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνεται από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, ETH Zurich, με σκοπό την ανάδειξη και υποστήριξη καινοτόμων υποστηρικτικών τεχνολογιών για άτομα με αναπηρίες. Το ETH Zurich είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, γνωστό για την έρευνα και την εκπαίδευση στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνει δέκα διαφορετικά αγωνίσματα που προσομοιώνουν καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν προηγμένα τεχνολογικά βοηθήματα, όπως ρομποτικούς εξωσκελετούς, προκειμένου να ολοκληρώσουν συγκεκριμένες δοκιμασίες σε περιορισμένο χρόνο.

Ο διαγωνισμός έχει στόχο όχι μόνο την τεχνολογική πρόοδο, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις δυνατότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ ερευνητών, εταιρειών και χρηστών τεχνολογίας.

Η HERMES Team συμμετέχει στην κατηγορία “Exoskeleton Race”, όπου οι εξωσκελετοί καλούνται να ολοκληρώσουν μια πίστα με δοκιμασίες βασισμένες στην καθημερινότητα, σε περιορισμένο χρόνο και πραγματικές προκλήσεις.

Στόχος της HERMES Team

Η ίδρυση της HERMES Team και η ανάπτυξη του ρομποτικού εξωσκελετού στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων κινητικότητας που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με παραπληγία μέσω της χρήσης ρομποτικών εξωσκελετών, προωθώντας την έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών. Παράλληλα θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με παραπληγία, προσδίδοντας τον σεβασμό και τη σοβαρότητα που αξίζει σε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.