Ανακαλύφθηκε σπάνιο μπλε δωμάτιο με γυναικείες τοιχογραφίες στην Πομπηία

Ανακαλύφθηκε σπάνιο μπλε δωμάτιο με γυναικείες τοιχογραφίες στην Πομπηία

Μπλε τοιχογραφία Πομπηία

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν έναν πλούσια διακοσμημένο μπλε θάλαμο, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ένα αρχαίο ρωμαϊκό ιερό ή σκευοφυλάκιο, εν μέσω πρόσφατων ανασκαφών στην κεντρική Πομπηία της Ιταλίας. Την Τρίτη, ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, επισκέφθηκε την περιοχή, επαινώντας την αρχαία πόλη ως «ένα σεντούκι θησαυρού που παραμένει εν μέρει ανεξερεύνητο».

Η μπλε απόχρωση που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι ιδιαίτερα σπάνια, με το υπουργείο Πολιτισμού να σημειώνει ότι συνήθως συνδέεται με χώρους σημαντικής διακοσμητικής αξίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η σε βάθος εξέταση του δωματίου υποδηλώνει ότι χρησίμευε ως σκευοφυλάκιο – ένας χώρος για τελετουργίες και τη διαφύλαξη ιερών αντικειμένων. Οι τοίχοι του δωματίου κοσμούνται με γυναικείες μορφές που αναπαριστούν τις τέσσερις εποχές και αλληγορίες της γεωργίας και της βοσκής.

Αυτό το αξιοσημείωτο εύρημα προέκυψε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Regio IX της Πομπηίας, μια οικιστική ζώνη που σήμερα σφύζει από αρχαιολογική δραστηριότητα.

Οι ανασκαφές αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στη διασφάλιση των ορίων μεταξύ ανασκαμμένων και μη ανασκαμμένων περιοχών του αρχαιολογικού πάρκου, το οποίο διαθέτει πάνω από 13.000 ανασκαμμένους χώρους.