Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία υλοποίησης της δράσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στις προληπτικές εξετάσεις
selftest paxi entero

Στο τελικό στάδιο έχει μπει η υλοποίηση της δράσης «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου» με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ίασης. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο του 2024.

Στις 5 Μαΐου δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη της δράσης με τη συμμετοχή των φαρμακείων. Σύντομα, θα αποσταλούν τα πρώτα γραπτά μηνύματα (SMS) στους δικαιούχους, που ανέρχονται σε 2,8 εκατομμύρια δικαιούχους.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, υπογεγραμμένη από τους Υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και τους Αναπληρωτές Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, δικαιούχοι είναι οι Έλληνες πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί στην Ελλάδα, που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Είναι ηλικίας 50 έως 69 ετών
  • Διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
  • Δεν έχουν διαγνωστεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου (Crohn’s ή ελκώδη κολίτιδα), σύνδρομο Λιντς (Lynch syndrome), οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση (FAP), κληρονομικό καρκίνο του εντέρου

Ποια είναι η διαδικασία

Η υλοποίηση της δράσης περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (self-test)

Δικαιούχοι παραλαμβάνουν τα self-test kit από φαρμακεία και καταχωρίζουν τα αποτελέσματα.

Κλινική αξιολόγηση

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, γίνεται επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση και, αν χρειάζεται, διαγνωστική κολονοσκόπηση

Ενδοσκοπική πολυποδεκτομή

Εάν κατά την κολονοσκόπηση ανευρεθούν πολύποδες μικρότεροι του ενός εκατοστού

Βιοψία

Δείγμα για βιοψία λαμβάνεται αν εντοπιστούν πολύποδες ή άλλα ευρήματα

Οι δικαιούχοι ενημερώνονται μέσω SMS ή email για την παραλαβή του self-test kit και τα αποτελέσματα κοινοποιούνται στο φαρμακείο. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό τότε η διαδικασία αυτόματα τερματίζεται. Εαν το δείγμα είναι θετικό τότε δημιουργείται αυτόματα στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εσωτερικός κωδικός, που θα δίνει τη δυνατότητα στον δικαιούχο να υποβληθεί σε κλινική αξιολόγηση σε ειδικό ιατρό.

Διαγνωστική κολονοσκόπηση

Μετά την κλινική αξιολόγηση, αν ο γιατρός αποφασίσει ότι απαιτείται, εκδίδεται παραπεμπτικό για κολονοσκόπηση και συνταγή για καθαρτικό. Αν εντοπιστούν πολύποδες, γίνεται ενδοσκοπική πολυποδεκτομή και δείγμα για βιοψία.

Βιοψία

Η βιοψία γίνεται σε συνεργαζόμενα εργαστήρια και τα αποτελέσματα κοινοποιούνται στον γιατρό και τον δικαιούχο. Η δράση χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου.