Πως καθιερώθηκε η γιορτή του πατέρα και πότε είναι το 2024;

Πως καθιερώθηκε η γιορτή του πατέρα και πότε είναι το 2024;

Ανακαλύψτε την ιστορία της Γιορτής του Πατέρα και πώς καθιερώθηκε αυτή η ξεχωριστή ημέρα προς τιμήν των πατρικών δεσμών
fathers day 2024

Στην Ελλάδα, η γιορτή πραγματοποιείται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου κάθε χρόνο, ενώ σε άλλες χώρες μπορεί να διαφέρει η ημερομηνία. Έτσι για φέτος το 2024 η γιορτή του Πατέρα θα γιορταστεί αυτή την Κυριακή στις 16 Ιουνίου.

Ο πρώτος ιστορικά καταγεγραμμένος εορτασμός της Γιορτής του Πατέρα πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 1908 στο Φέρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια. Η πρωτοβουλία ανήκε στην Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, που θέλησε να τιμήσει τους 210 πατέρες που έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα σε ορυχείο λίγους μήνες πριν.

Πιθανολογείται πως η Κλέιτον επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της Γιορτής της Μητέρας που έγινε την ίδια χρονιά στην περιοχή

Επέλεξε την Κυριακή πλησιέστερη στα γενέθλια του πρόσφατα αποβιώσαντος πατέρα της, ωστόσο, αυτή η ημέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή από τον κόσμο και δεν καθιερώθηκε, με αποτέλεσμα να μην επαναληφθεί στη Δυτική Βιρτζίνια.

Η καθιέρωση της Γιορτής του Πατέρα αποδίδεται στη Σονόρα Ντοντ από το Σποκέιν της Ουάσινγκτον. Μη γνωρίζοντας την προσπάθεια που έγινε από την Κλέιτον στη Δυτική Βιρτζίνια, δύο χρόνια αργότερα, διοργάνωσε η ίδια τη γιορτή για να τιμήσει τον πατέρα της και άλλους βετεράνους του Αμερικανικού Εμφυλίου.

Το 1913, το πρώτο νομοσχέδιο για την επίσημη αναγνώριση της Γιορτής του Πατέρα απορρίφθηκε από το Κογκρέσο λόγω φόβων για εμπορευματοποίηση της ημέρας

Το 1916, ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον πραγματοποίησε ομιλία για τη γιορτή στο Σποκέιν, αλλά η προσπάθειά του να καθιερώσει την ημέρα απέτυχε. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε την επίσημη καθιέρωση της γιορτής χωρίς να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Τελικά, το 1966, ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε προεδρικό διάταγμα που αναγνώριζε επίσημα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Γιορτή του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε την γιορτή στις ΗΠΑ.

Για να κάνετε τη Γιορτή του Πατέρα πραγματικά αξέχαστη, δοκιμάστε μερικές απλές αλλά ουσιαστικές ιδέες:

Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί: Οργανώστε μια οικογενειακή συνάντηση ή μια ημέρα γεμάτη με δραστηριότητες που αγαπά ο πατέρας σας. Μια βόλτα στη φύση, ένα μπάρμπεκιου στον κήπο ή μια επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι εξαιρετικές επιλογές.

Δείξτε την εκτίμησή σας: Γράψτε του ένα γράμμα ή ένα σημείωμα εκφράζοντας τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις σας. Αυτά τα λόγια θα τον συγκινήσουν βαθιά.

Μαγειρέψτε το αγαπημένο του φαγητό: Ετοιμάστε ένα ειδικό γεύμα με τα αγαπημένα του πιάτα. Μπορείτε να οργανώσετε ένα πρωινό στο κρεβάτι ή ένα δείπνο με όλη την οικογένεια.

Δημιουργήστε νέες αναμνήσεις: Δοκιμάστε κάτι καινούργιο μαζί, όπως μια δραστηριότητα που δεν έχει ξανακάνει, ή ξεκινήστε μια νέα παράδοση για τη Γιορτή του Πατέρα.

Η Γιορτή του Πατέρα δεν είναι μία ακόμα ευκαιρία εμπορευματοποίησης, είναι η ευκαιρία να δείξουμε την πραγματική αγάπη και την εκτίμησή μας. Είναι μια μέρα για να τους κάνουμε να νιώσουν ιδιαίτεροι, δημιουργώντας αναμνήσεις που θα διαρκέσουν για πάντα.