Ιδέες για καταπολέμηση της ζέστης με φυτά εσωτερικού χώρου για τους κατοίκους της Βαλένθια

Ιδέες για καταπολέμηση της ζέστης με φυτά εσωτερικού χώρου για τους κατοίκους της Βαλένθια

Μάθετε στο thehappynews.gr για τα σεμινάρια της Βαλένθια που προάγουν τη χρήση φυτών εσωτερικού χώρου για τη μείωση της θερμοκρασίας στο σπίτι
fita zesti

Η Βαλένθια, είναι μία πάρα πολύ ηλιόλουστη πόλη και καταγράφει περίπου 300 ημέρες ηλιοφάνειας ετησίως, με τις θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες να κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 29 και 33 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τις συνθήκες, με την πόλη να καταγράφει τον Αύγουστο του 2023 την υψηλότερη θερμοκρασία του καλοκαιριού, φτάνοντας τους 46,8 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο της Βαλένθια.

Σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η επίδραση της ζέστης στους εσωτερικούς χώρους, η δημοτική αρχή της Βαλένθια, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας, διοργάνωσε σεμινάρια για τους πολίτες, προβάλλοντας τα οφέλη των φυτών εσωτερικού χώρου στην καταπολέμηση της αυξημένης θερμοκρασίας.

Σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία Πάρκων και Κήπων και την Ομοσπονδία Ενώσεων Γειτονιάς της Βαλένθια, η δημοτική υπηρεσία ενέργειας πραγματοποίησε το πρώτο σεμινάριο στο πράσινο περιβάλλον του Parque del Oeste.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για τα ανθεκτικά στη ζέστη φυτά, να λάβουν απαντήσεις από ειδικούς γεωπόνους και κηπουρούς σχετικά με τη σωστή φροντίδα τους και να αποκτήσουν ένα δενδρύλλιο γηγενούς λευκής πεύκης, μαζί με οδηγίες για τη φροντίδα του.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα οφέλη των φυτών στην υγεία και τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση της ζέστης στα σπίτια.
– Κάρλος Μουντίνα, σύμβουλος για τη Βελτίωση του Κλίματος και την Ενεργειακή Απόδοση

Παράλληλα, το σεμινάριο στόχευε να ενθαρρύνει όσους φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα φυτά τους ζωντανά, με τους ειδικούς να παρέχουν καθοδήγηση για την κατάλληλη επιλογή φυτών ανάλογα με την έκθεση του σπιτιού τους στο φως.

Τα φυτά προσφέρουν πολλά οφέλη στο σπίτι, καθώς εκτός από το καλλωπιστικό στοιχείο, έχουν την ικανότητα να δροσίζουν τον χώρο απορροφώντας θερμό αέρα για τις φυσικές διεργασίες τους. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, τα φυτά απελευθερώνουν υγρασία στον αέρα μέσω της διαπνοής, η οποία μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία έως και 10 βαθμούς.

Μερικά από τα φυτά που συμβάλλουν στη διατήρηση χαμηλότερης θερμοκρασίας είναι:

aloevera
aloevera

Αλόε βέρα

Η αλόε βέρα είναι γνωστή για την απομάκρυνση των τοξινών από τον αέρα και τη διατήρηση των επιπέδων θερμότητας και οξυγόνου. Ιδανική για εσωτερικούς χώρους, πρέπει να διατηρείται σε μέρη με έμμεσο ηλιακό φως και χώμα με καλή αποστράγγιση.

areca
areca

Αρέκα

Η αρέκα καθαρίζει τον αέρα και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Μπορεί να φτάσει σε ύψος πολλών μέτρων, καθιστώντας την ιδανική για μεγάλους χώρους.

spathifillo
spathifillo

Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο, ή κρίνος της ειρήνης, χρειάζεται καλό φωτισμό αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως. Προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον και τύπο εδάφους, ενώ είναι τοξικό για τα κατοικίδια.

sanseviera
sanseviera

Σανσιβέρια

Η σανσιβέρια ή σανσεβέρια, γνωστή και ως «αφρικανική λόγχη», έχει σαρκώδη φύλλα και αναπτύσσεται κάθετα. Χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και προσαρμόζεται στη μέση θερμοκρασία του σπιτιού.

fikos
fikos

Φίκος

Ο φίκος καθαρίζει τον αέρα και μειώνει την υγρασία σε εσωτερικούς χώρους. Είναι εύκολος στη φροντίδα του και ανθεκτικός στη ζέστη.