Άγρια άλογα επιστρέφουν στο Καζακστάν μετά από 200 χρόνια

Άγρια άλογα επιστρέφουν στο Καζακστάν μετά από 200 χρόνια

Τα άγρια άλογα przewalski επιστρέφουν στο Καζακστάν μετά από σχεδόν δύο αιώνες, ενισχύοντας το οικοσύστημα της περιοχής
aloga przewalski

Μετά από σχεδόν 200 χρόνια, το τελευταίο πραγματικά άγριο είδος αλόγου στον κόσμο επιστρέφει και πάλι στις απέραντες στέπες του Καζακστάν.

Επτά άλογα, τεσσάρα θηλυκά από το Βερολίνο και ένα αρσενικό και δύο θηλυκά από την Πράγα, μεταφέρθηκαν στη χώρα της κεντρικής Ασίας με αεροπλάνο της τσεχικής πολεμικής αεροπορίας.

Αυτά τα άγρια άλογα, γνωστά ως άλογα του Przewalski, κάποτε περιφέρονταν ελεύθερα στα απέραντα λιβάδια της στέπας της κεντρικής Ασίας. Η περιοχή αυτή είναι ιστορικά η σημαντικότερη γενέτειρα αυτών των αλόγων, και η εξημέρωσή τους ξεκίνησε πριν από περίπου 5.500 χρόνια.

aloga przewalski 1

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι ίππευαν και άρμεγαν άλογα στο βόρειο Καζακστάν σχεδόν 2.000 χρόνια πριν η Ευρώπη καταγράψει τα πρώτα εξημερωμένα άλογά της. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το κυνήγι αυτών των αλόγων για κρέας και η κατασκευή δρόμων που κατακερμάτιζαν τον βιότοπό τους, οδήγησαν σχεδόν στην εξαφάνισή τους τη δεκαετία του 1960.

Αυτά είναι τα μόνα άγρια άλογα που έχουν απομείνει στον κόσμο
– Filip Mašek, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου της Πράγας

Τα άλογα που επιστρέφουν στο Καζακστάν, είναι άμεσοι απόγονοι δύο ομάδων που επιβίωσαν σε ζωολογικούς κήπους του Μονάχου και της Πράγας.

Αρχικά, οκτώ άλογα επρόκειτο να ταξιδέψουν, αλλά ένα έπρεπε να μείνει πίσω, λόγω προβλημάτων υγείας και έμεινε στην Πράγα. Αυτά τα άλογα πρέπει να στέκονται όρθια για 30 ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού για να εξασφαλίζεται η σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Η επιστροφή αυτών των αλόγων στο Καζακστάν αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιφερειακής βιοποικιλότητας. Ο Mašek υπογράμμισε: “Τα άλογα βοηθούν στη διασπορά σπόρων με την κοπριά τους, βελτιώνουν τη διείσδυση του νερού σκάβοντας φυτά και λιπαίνουν τη στέπα“.

Ο Miroslav Bobek, διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Πράγας, χαρακτήρισε την επιστροφή των αλόγων “θαύμα”, δεδομένου του σύντομου χρόνου προετοιμασίας και των απροσδόκητων πλημμυρών στο κεντρικό Καζακστάν.

Τα άλογα Przewalski έχουν επίσης επανενταχθεί με επιτυχία στη Μογγολία, με τον ζωολογικό κήπο της Πράγας να παίζει καθοριστικό ρόλο και σε αυτή την ενέργεια. Το έργο περιελάμβανε εννέα πτήσεις μεταξύ 2011 και 2019, σταθεροποιώντας πλέον τον πληθυσμό σε περίπου 1.500 άλογα στη Μογγολία.

Κατά την επόμενη πενταετία, υπάρχει σχέδιο για τη μεταφορά 40 αλόγων στο κεντρικό Καζακστάν. Σε αυτό το αρχικό στάδιο επανένταξης συμμετείχαν η επιτροπή δασών και άγριας ζωής της κυβέρνησης του Καζακστάν, ο ζωολογικός κήπος της Πράγας, ο ζωολογικός κήπος Tierpark του Βερολίνου, η Ζωολογική Εταιρεία της Φρανκφούρτης και η Ένωση για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Καζακστάν.