Διεθνής αναγνώριση για το ΕΚΠΑ: Το πιο Βελτιωμένο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη και 6ο στον κόσμο

Διεθνής αναγνώριση για το ΕΚΠΑ: Το πιο Βελτιωμένο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη και 6ο στον κόσμο

Το ΕΚΠΑ αναδείχθηκε το πιο βελτιωμένο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη και 6ο στον κόσμο στην “Ποιοτική Εκπαίδευση” από τις κατατάξεις QS και THE
ΕΚΠΑ

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) κατάφερε δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις στις πρόσφατες κατατάξεις των QS World University Rankings (QS – Quacquarelli Symonds) και THE University Impact Rankings (THE – Times Higher Education).

Συγκεκριμένα, το ΕΚΠΑ έλαβε ειδική διάκριση ως το πιο βελτιωμένο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Επιπλέον, στην κατάταξη THE University Impact Rankings, το ΕΚΠΑ ανέβηκε στην 6η θέση παγκοσμίως για την “Ποιοτική Εκπαίδευση”.

Οι κατατάξεις QS και THE είναι από τις πιο έγκυρες διεθνώς και βασίζονται σε συστηματική ανάλυση ερευνητικών αποτελεσμάτων και στατιστικών στοιχείων

Η διάκριση “Most Improved – Europe” αποδίδεται στην εντυπωσιακή άνοδο του ιδρύματος κατά περίπου 300 θέσεις: από την 651-700 το 2020-2021, στη 600 το 2022-2023 και στην 393η θέση το 2024-2025.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η 96η θέση παγκοσμίως στο κριτήριο “Employment Outcomes”, που αντικατοπτρίζει την ικανότητα του ΕΚΠΑ να διασφαλίζει υψηλή απασχολησιμότητα των αποφοίτων του και να προετοιμάζει μελλοντικούς ηγέτες σε όλους τους τομείς, με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτές οι κατατάξεις αποτελούν βασικό γνώμονα για διοικήσεις ιδρυμάτων, ερευνητές, φοιτητές και επιχειρήσεις που αναζητούν συνεργασίες.

Επιπλέον, στην κατάταξη THE University Impact Rankings, το ΕΚΠΑ κατέχει την υψηλότερη θέση που έχει ποτέ κατακτήσει ελληνικό ίδρυμα, με βαθμολογία 87,8/100 για την “Ποιοτική Εκπαίδευση”, τοποθετώντας το στην 6η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 1681 πανεπιστήμια.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τις πρόσφατες ανακοινώσεις δύο έγκυρων διεθνών κατατάξεων που αποτυπώνουν την εντυπωσιακή άνοδο του ΕΚΠΑ
– Γεράσιμος Σιάσος – Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρύτανης του ΕΚΠΑ

Οι κατατάξεις αυτές αποτιμούν την οικονομική και κοινωνική επίδραση των πανεπιστημίων, βασισμένες στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Συνολικά, το ΕΚΠΑ κατατάσσεται στην 201-300 θέση, πρώτο στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ ακολουθούν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 401-600.

Η επιτυχία του ΕΚΠΑ στον τομέα της “Ποιοτικής Εκπαίδευσης” οφείλεται στη συμβολή του στην εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, καθώς και στις πρακτικές και πολιτικές για μια συμπεριληπτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς.