Πώς να παραμείνετε ενυδατωμένοι στη διάρκεια των καύσωνα: Συμβουλές από τους ειδικούς

Πώς να παραμείνετε ενυδατωμένοι στη διάρκεια των καύσωνα: Συμβουλές από τους ειδικούς

ti pinoume zesti

Η Ευρώπη υποφέρει από έντονη ζέστη, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 45 βαθμούς Κελσίου. Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, είναι σημαντικό να επιλέγουμε το σωστό ενυδατικό ποτό.

Το νερό είναι η πρώτη μας σκέψη, αλλά οι ειδικοί προτείνουν κάτι ακόμη πιο δροσιστικό και αποτελεσματικό στην ενυδάτωση. Μια μελέτη του πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκωτία συνέκρινε τις ενυδατικές ιδιότητες πολλών ποτών και βρήκε το πιο αποτελεσματικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ το νερό είναι πολύ καλό στην ταχεία ενυδάτωση του σώματος, τα ποτά με λίγη ζάχαρη, λίπη ή πρωτεΐνες είναι πιο αποτελεσματικά στη διατήρηση της ενυδάτωσης για μεγαλύτερο διάστημα.

Όποιον μεγάλο σε ηλικία αγρότη και να ρωτήσετε, που δούλευε από το πρωί μέσα στον ήλιο θα σας απαντήσει οτι φτιάχναν οι ίδιοι τα ροφήματα τους, με ένα μίγμα νερού ζάχαρης και σκόρδου. Παρότι από μέρος σε μέρος υπήρχαν διαφορές, η βάση έμενα η ίδια

Αυτό οφείλεται στον τρόπο που το σώμα μας αντιδρά σε αυτά τα ποτά, εξηγεί ο Ronald Maughan, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του St. Andrews και συγγραφέας της μελέτης. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ποσότητα. Όσο μεγαλύτερη η ποσότητα που καταναλώνουμε, τόσο πιο γρήγορα απορροφάται και κυκλοφορεί στο αίμα, βοηθώντας στην ενυδάτωση.

Επίσης, η σύνθεση των ποτών παίζει ρόλο. Για παράδειγμα, το γάλα ενυδατώνει καλύτερα από το νερό επειδή περιέχει λακτόζη, πρωτεΐνες και λίπη που επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, διατηρώντας την ενυδάτωση για περισσότερο. Το γάλα περιέχει και νάτριο που βοηθά στη διατήρηση του νερού στο σώμα, μειώνοντας την παραγωγή ούρων.

Η Melissa Majumdar, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, επισημαίνει ότι οι ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο και το κάλιο βοηθούν στην καλύτερη ενυδάτωση, ενώ οι θερμίδες επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, καθυστερώντας την απελευθέρωση της ούρησης.

Ωστόσο, τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά, δεν είναι τόσο ενυδατικά όσο άλλα με χαμηλότερη ζάχαρη. Παρόλο που παραμένουν περισσότερο στο στομάχι, η υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης αραιώνεται στο λεπτό έντερο μέσω της όσμωσης, κάτι που τελικά αφαιρεί νερό από το σώμα. Η Majumdar τονίζει ότι μεταξύ νερού και αναψυκτικού, η επιλογή είναι απλή: πάντα νερό.

Τα αναψυκτικά και οι χυμοί όχι μόνο δεν ενυδατώνουν τόσο, αλλά προσθέτουν επιπλέον ζάχαρη και θερμίδες που δεν μας χορταίνουν όπως οι στερεές τροφές

Όσον αφορά την μπύρα και τον καφέ, οι ειδικοί σημειώνουν ότι το αλκοόλ δρα ως διουρητικό. Η μπύρα είναι καλύτερη επιλογή από τα δυνατά ποτά, καθώς περιέχει περισσότερο νερό. Όσο για τον καφέ, η ενυδάτωση εξαρτάται από την ποσότητα καφεΐνης. Ένας μέτριος καφές με 80 mg καφεΐνης είναι σχεδόν τόσο ενυδατικός όσο το νερό. Η κατανάλωση όμως πάνω από 300 mg καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία, μειώνοντας την ενυδάτωση.