Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γυναίκα γέννησε μετά από μεταμόσχευση ωοθηκών

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γυναίκα γέννησε μετά από μεταμόσχευση ωοθηκών

Μία 39χρονη έφερε στον κόσμο το πρώτο παιδί στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού, κάνοντας πραγματικότητα το μεγαλύτερο όνειρό της.
Μεταμόσχευση ωοθηκών

Μία 39χρονη είναι η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού, κατάφερε και έφερε στον κόσμο με καισαρική τομή ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 3 κιλών και 20 γραμμαρίων το Σάββατο 8 Ιουνίου.

Η γυναίκα είχε διαγνωστεί με λέμφωμα Hodgkins πριν από 16 χρόνια και υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Το 2013, όταν επανεμφανίστηκε ο καρκίνος, αποφάσισε να κρυοσυντηρήσει τον ωοθηκικό της ιστό πριν προχωρήσει στις θεραπείες για να διατηρήσει τη γονιμότητά της.

Μετά την ανάρρωσή της το 2021, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού στις ωοθήκες της που δεν λειτουργούσαν πλέον, με στόχο την αποκατάσταση της γονιμότητάς της. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ από εξειδικευμένους γιατρούς και κλινικούς εμβρυολόγους της κλινικής, με την υποστήριξη μιας ομάδας ειδικών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Zoltan Fedorcsak και την κλινική εμβρυολόγο Μαρία Μπίμπα.

Η διαδικασία μεταδόθηκε ζωντανά σε 13 δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας για εκπαιδευτικούς σκοπούς

Μετά από 1,5 χρόνο επαναλειτουργίας των ωοθηκών της και έχοντας συλλέξει ωάρια που γονιμοποιήθηκαν με το σπέρμα του συζύγου της, προχώρησε σε εμβρυομεταφορά δύο εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης στις 5 Οκτωβρίου 2023.

Ο γιατρός της και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, δήλωσε: «Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά επετεύχθη εγκυμοσύνη και γέννηση υγιούς παιδιού μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού. Η επιστήμη πια μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνάμε όλο και περισσότερα εμπόδια. Με αυτήν τη μέθοδο έχουν γεννηθεί 210 παιδιά διεθνώς, με ποσοστό γεννήσεων 21%, τόσο από φυσική σύλληψη όσο και μετά από IVF».

Η ίδια δήλωσε: «Το μεγαλύτερό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα. Αγωνίστηκα και κατάφερα με τη βοήθεια της ιατρικής ομάδας να κερδίσω το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή μου, το αγοράκι μου. Θα ήθελα να πω σε όλες τις γυναίκες που περνούν κάτι ανάλογο με τη δική μου περίπτωση ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουν».

Αισιοδοξία παγκοσμίως για αυτή την τεχνική

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις γυναικών σε όλο τον κόσμο που έχουν γεννήσει παιδιά μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού. Η πρώτη επιτυχής γέννηση μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού πραγματοποιήθηκε το 2004 στο Βέλγιο, και από τότε, αυτή η μέθοδος έχει οδηγήσει σε πάνω από 130 γεννήσεις διεθνώς.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την κρυοσυντήρηση του ωοθηκικού ιστού πριν από κάποια θεραπεία που μπορεί να βλάψει τις ωοθήκες, όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, και την επαναμεταμόσχευση του ιστού όταν η γυναίκα είναι έτοιμη να προσπαθήσει να αποκτήσει παιδιά. Αυτή η μέθοδος έχει δείξει υψηλά ποσοστά επιτυχίας τόσο για φυσικές κυήσεις όσο και για κυήσεις μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF)