Στη Βαλένθια τα νεκροταφεία θα εξοπλιστούν με ηλιακά πάνελ για παραγωγή ενέργειας

Στη Βαλένθια τα νεκροταφεία θα εξοπλιστούν με ηλιακά πάνελ για παραγωγή ενέργειας

Requiem in Power: Τα νεκροταφεία της Βαλένθια μετατρέπονται σε ηλιακά πάρκα, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ένα καινοτόμο έργο που τιμά την παράδοση και τη βιωσιμότητα
valencia nekrotafeia iliaka panel

Η Βαλένθια είναι άλλη μια ευρωπαϊκή πόλη έχει υιοθετήσει την ιδέα της αξιοποίησης του χώρου πάνω από τα νεκροταφεία της για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας και εύστοχα ονομάστηκε Requiem in Power (RIP).

Η Βαλένθια εξοπλίζει τρία νεκροταφεία – το Grau, το Campanar και το Benimàmet – με 7.000 ηλιακούς συλλέκτες, δημιουργώντας το μεγαλύτερο αστικό ηλιακό πάρκο στην Ισπανία. Αυτή η πρωτοβουλία ακολουθεί ένα παρόμοιο έργο σε μία μικρή πόλη της Γαλλίας, που εγκατέστησε στέγαστρα από ηλιακά πάνελ για να αποτρέψει την υπερβολική βροχόπτωση από το να πλημμυρίσει το νεκροταφείο της.

Η γαλλική πόλη Saint-Joachim χρηματοδότησε το έργο της μέσω εθελοντικών φόρων και της έγκρισης των κατοίκων. Αντίθετα, ο πρώην σύμβουλος του δημοτικού κλίματος της Βαλένθια, Alejandro Ramon, επεσήμανε ότι η Βαλένθια κατέχει τη γη του νεκροταφείου, απλοποιώντας τη διαδικασία έγκρισης. Παρ’ όλα αυτά, αναζήτησαν και έλαβαν την υποστήριξη της Καθολικής Επισκοπής για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της κοινότητας.

Ο Ramon υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω των συχνών ξηρασιών και της ακραίας ζέστης.

Οι πόλεις συχνά δυσκολεύονται να βρουν μεγάλους, ελεύθερους χώρους για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι τεχνικοί διαβεβαίωσαν ότι οι στέγες των κτισμάτων των νεκροταφείων ήταν ιδανικές για ηλιακούς συλλέκτες

Οι Ευρωπαίοι επινοούν όλο και περισσότερο δημιουργικές λύσεις για εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ, όπως η ενσωμάτωσή τους στα κεραμίδια οροφής ή η εγκατάστασή τους σε πάνω από 100.000 μπαλκόνια και βεράντες στη Γερμανία.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των αστικών ηλιακών πάρκων, όπως αυτά στα νεκροταφεία της Βαλένθια, είναι οι μειωμένες απώλειες ενέργειας κατά τη μεταφορά ενέργειας από τις αγροτικές περιοχές στην πόλη. Απαιτούνται λιγότερες πρόσθετες υποδομές μεταφοράς και οι κάτοικοι μπορούν να είναι υπερήφανοι γνωρίζοντας ότι οι πρόγονοί τους συμβάλλουν στη βιώσιμη ενέργεια πολύ καιρό μετά το θάνατό τους.