«Όταν η Τέχνη ενοχλεί»: Συζητήσεις, Ντοκιμαντέρ και Stand-Up Comedy

«Όταν η Τέχνη ενοχλεί»: Συζητήσεις, Ντοκιμαντέρ και Stand-Up Comedy

Δωρεάν για όλους η διήμερη εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας με συζητήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και stand-up comedy αφιερωμένη στην ελευθερία της έκφρασης
parko eleftherias

Μέσα στο πλαίσιο των εορτασμών του Δήμου Αθηναίων, η διήμερη εκδήλωση με τίτλο «Όταν η Τέχνη ενοχλεί», που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου στο Πάρκο Ελευθερίας, στο Athens Book Space, με ελεύθερη είσοδο για όλους, εστιάζει στη διαχρονική ανάγκη για ελευθερία στην καλλιτεχνική έκφραση.

Η εκδήλωση, σχεδιασμένη από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει συζητήσεις με ομιλητές από τον χώρο της τέχνης και του πανεπιστημίου, εστιάζοντας στη λογοκρισία κατά την επταετία της δικτατορίας (1967-1974), καθώς και στα σύγχρονα όρια που θέτει η κοινωνία στην καλλιτεχνική ελευθερία. Θα αναλυθούν θέματα ηθικού πανικού, αλλά και παραδείγματα παραγωγών που απορρίφθηκαν ή λογοκρίθηκαν για πολιτικούς, θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς λόγους.

Παράλληλα με τις συζητήσεις, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό» (Βασίλης Δούβλης, 2013), που αποκαλύπτει το άγνωστο μέχρι τότε κινηματογραφικό αρχείο της χουντικής λογοκρισίας. Την εκδήλωση θα ολοκληρώσει stand-up comedy, εμπνευσμένο από την «Τέχνη που ενοχλεί», με τον κωμικό και μουσικό Αριστοτέλη Ρήγα.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

19:30 | Συζήτηση | «Οι κομμένες εικόνες»

Ομιλητές: Βασίλης Δούβλης, σκηνοθέτης, Προϊστάμενος του Τομέα Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής και Γιάννης Σκαλτσάς, εικαστικός καλλιτέχνης και αναπληρωτής Καθηγητής Ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

21:00 | Προβολή ντοκιμαντέρ | «Στοργή στο Λαό», Βασίλης Δούβλης, 2013

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο Λαό» (2013), το οποίο συγκεντρώνει τα αρχεία της λογοκρισίας των κινηματογραφικών ταινιών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, σε ένα ιστορικό και αναπάντεχα αστείο όσο και τραγικό χρονικό μιας ολόκληρης εποχής.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

19:30 | Συζήτηση | «Ανεπιθύμητη Τέχνη»

Ομιλητές: Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, Πηνελόπη Πετσίνη, δρ. Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αριστοτέλης Ρήγας, κωμικός και Ελίνα Ψύκου, σκηνοθέτης-σεναριογράφος.

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά.

21:30 | Stand-up comedy | Αριστοτέλης Ρήγας

Με μια δόση stand-up comedy και μια δόση μουσικής κωμωδίας, ο γνωστός για τα καταιγιστικά του λογοπαίγνια Αριστοτέλης Ρήγας παρουσιάζει tailor made κείμενα, σε μια παράσταση ειδικά αφιερωμένη στην «Τέχνη που ενοχλεί».