Newcastle Sound Shirt: Κωφοί μπορούν να νιώσουν την ατμόσφαιρα του γηπέδου

Newcastle Sound Shirt: Κωφοί μπορούν να νιώσουν την ατμόσφαιρα του γηπέδου

Διαβάστε στο thehappynews πως ένα κενοτόμο πουκάμισο, προσφέρει σε κωφούς θεατές την καθηλωτική εμπειρία ενώς γηπέδου μέσο της τεχνολογίας
newcastle sound shirt

Με ένα καινοτόμο ένδυμα, η CuteCircuit χρησιμοποιόντας προηγμένη απτική τεχνολογία, επιχειρεί να φέρει τη μαγεία του γηπέδου σε κωφά άτομα.

Η μαγεία του ζωντανού αθλητισμού δεν έγκειται μόνο στο οπτικό θέαμα, αλλά και στην ακουστική: τα συνθήματα, τις επευφημίες, τα χειροκροτήματα, και τις αποδοκιμασίες. Για τους κωφούς και τους βαρήκοους, ωστόσο, αυτή η ηλεκτρισμένη εμπειρία ήταν απρόσιτη – μέχρι τώρα.

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, η Newcastle United F.C. παρουσίασε το “Sound Shirt“, μια μπλούζα με ενσωματομενη φορητή τεχνολογία σχεδιασμένη για τους κωφούς οπαδούς της. Αυτό το μπλουζάκι, που μοιάζει με μια τυπική ποδοσφαιρική φανέλα, επιτρέπει στους θεατές να “νιώσουν” την ενέργεια του St James’ Park, μεταφέροντάς τους μία καθηλωτική εμπειρία, που μέχρι πρότεινος δεν μπορούσαν.

Το Sound Shirt μετατρέπει τον ήχο που λαμβάνεται από μικρόφωνα διάσπαρτα σε όλο το γήπεδο σε απτικές αισθήσεις στον κορμό του ατόμου που τη φοράει.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε την τεχνολογία μας να κάνει πραγματική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων, ειδικά για τους νεαρούς φιλάθλους
– Francesca Rosella – συνιδρύτρια της CuteCircuit
newcastle sound shirt 1

Η εξέλιξη του ηχητικού πουκαμίσου

Η ιδέα για το Sound Shirt εξελίχθηκε από μια προηγούμενη εφεύρεση της CuteCircuit, το Hug Shirt, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να στέλνουν αγκαλιές όταν είναι μακριά ο ένας από τον άλλον.

“Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ανάπτυξης του Hug Shirt, χώροι συναυλιών άρχισαν να επικοινωνούν μαζί μας. Ρώτησαν αν το Hug Shirt θα μπορούσε να προσαρμοστεί ώστε τα κωφά άτομα να μπορούν να αισθάνονται τη μουσική. Σκεφτήκαμε: “Απολύτως””, δήλωσε ο Ryan Genz, συνιδρυτής της CuteCircuit.

Ενθουσιασμένοι από αυτή την επιτυχία, η Newcastle United και ο χορηγός της Sela προσέγγισαν την CuteCircuit με μια νέα πρόκληση: θα μπορούσαν να αναδημιουργήσουν την ατμόσφαιρα του σταδίου για τους κωφούς υποστηρικτές τους;

Η CuteCircuit δέχτηκε την πρόκληση, σχεδιάζοντας ένα προσαρμοσμένο Sound Shirt ικανό να συλλάβει τους ήχους του σταδίου των 55.000 θέσεων και να τους μετατρέψει σε απτική ανάδραση.

newcastle sound shirt 2

“Φορώντας” την ατμόσφαιρα του γηπέδου

Το Sound Shirt κάνει κάτι περισσότερο από το να δονείται κατά τη διάρκεια δυνατών στιγμών. Το έξυπνο ύφασμά του, περιέχει ενεργοποιητές που χαρτογραφούν τους ήχους του σταδίου στο σώμα του χρήστη, επιτρέποντάς του να αισθάνεται ακριβώς από πού προέρχονται οι θόρυβοι.

Αισθάνεστε δραστηριότητα από τη νότια πλευρά στα δεξιά σας και από τη βόρεια πλευρά στα αριστερά σας. Μπορείς πραγματικά να εντοπίσεις από πού προέρχονται οι ήχοι

Το πουκάμισο διαφοροποιεί επίσης τους ήχους ανάλογα με τη συχνότητα, ενισχύοντας την εμπειρία. Οι ήχοι υψηλής συχνότητας, όπως το χειροκρότημα, γίνονται αισθητοί ψηλότερα στο πουκάμισο, ενώ οι θόρυβοι χαμηλότερης συχνότητας, όπως οι φωνές ή το ποδοπάτημα, γίνονται αισθητοί πιο κοντά στο στομάχι.

Το εκπληκτικό είναι ότι το Sound Shirt είναι εντελώς ασύρματο, με όλη την τεχνολογία ενσωματωμένη στο ύφασμα, κάνοντάς το να μοιάζει σαν ένα συνηθισμένο πουκάμισο.

Ένα μέλλον για εμπειρίες οπαδών χωρίς αποκλεισμούς

Το Sound Shirt φορέθηκε πρώτη φορά στις 13 Απριλίου κατά τη διάρκεια του αγώνα της Newcastle με την Tottenham Hotspur, προσφέροντας στους κωφούς οπαδούς την πρώτη τους εμπειρία με την τεχνολογία.

Η αντίδραση ήταν συντριπτικά θετική. “Η ανταπόκριση ήταν εκπληκτική. Οι οπαδοί αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι, κάτι που είναι απίστευτο για εμάς. Οι κωφοί οπαδοί αισθάνονται επιτέλους πλήρως βυθισμένοι και μέρος του παιχνιδιού, που ήταν και ο στόχος μας”.

Η επιτυχία του Sound Shirt προαναγγέλλει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για αυτή την τεχνολογία, με την Newcastle να ενθαρρύνει και άλλους συλλόγους να υιοθετήσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Όπως τόνισε η Rosella, “κάθε σύλλογος θα πρέπει να θέλει αυτή την τεχνολογία. Η συμμετοχικότητα είναι απαραίτητη και η συμμετοχή όλων των φιλάθλων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους”.