Νέα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Μια νέα εποχή στις Αστικές Συγκοινωνίες

Νέα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Μια νέα εποχή στις Αστικές Συγκοινωνίες

Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη βελτιώνουν τις μετακινήσεις με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και σύγχρονες παροχές
ilektrika leoforeia

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνεται το επόμενο βήμα προς την βιώσιμη αστική συγκοινωνία με την κυκλοφορία συνολικά 250 ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων. Αυτή η κίνηση ενισχύει τον στόλο των αστικών συγκοινωνιών και βελτιώνει τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί ένα ολιστικό σχέδιο για την ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη αστική συγκοινωνία και βελτιώνοντας την προσβασιμότητα των πολιτών με κινητικά προβλήματα
– Χρήστος Σταϊκούρας – Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου είναι η αντικατάσταση τουλάχιστον 1.300 παλιών οχημάτων με νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μέχρι το 2027, προωθώντας τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαγωνισμοί του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου. Οι διαγωνισμοί του ΟΑΣΑ έχουν ήδη προσωρινό ανάδοχο για την έναρξη λειτουργίας νέων λεωφορείων σε Ανατολική και Δυτική Αττική, με 96 και 115 λεωφορεία αντίστοιχα. Επιπλέον, υλοποιούνται μισθώσεις 300 λεωφορείων στην Αθήνα και 164 στη Θεσσαλονίκη.

Παρόμοιο άρθρο
contactless payment

Ανέπαφες πληρωμές στα ΜΜΜ από τον Μάρτιο του 2024

Ο ΟΑΣΑ εισάγει ανέπαφες μεθόδους πληρωμής στα τα ΜΜΜ, προσφέροντας ευελιξία στους επιβάτες που κινούνται καθημερινά στην Αθήνα

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, 140 σύγχρονα ηλεκτρικά λεωφορεία ενσωματώθηκαν στο στόλο της Αθήνας και 110 στης Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα, τα νέα λεωφορεία εξυπηρετούν τον αστικό ιστό και τον Πειραιά, κερδίζοντας τις εντυπώσεις των επιβατών με την υψηλή εξυπηρέτηση. Στη Θεσσαλονίκη, καλύπτουν κυρίως τη Δυτική πλευρά της πόλης.

Τα λεωφορεία διαθέτουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, ράμπα και θέση ΑμεΑ, καθώς και θύρες USB σε κάθε κάθισμα. Διαθέτουν επίσης σύστημα ασφαλείας που ανιχνεύει εμπόδια, παράγοντας προειδοποιητικό ήχο. Οι κινητήρες των 12μετρων οχημάτων έχουν ισχύ 350 κιλοβάτ και αυτονομία 207 χιλιόμετρα, ενώ η χωρητικότητα είναι 75 άτομα, εκ των οποίων 35 καθήμενοι.