Με σταθερά βήματα έρχεται το τέλος του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Με σταθερά βήματα έρχεται το τέλος του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η ενεργειακή μετάβαση αντικαθιστά τον λιγνίτη με ΑΠΕ και φυσικό αέριο. Η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν σχεδόν μηδενική τον Μάιο
Ηλεκτρική ενέργεια λιγνίτης

Η ενεργειακή μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας, επιφέρει το τέλος του λιγνίτη, αντικαθιστώντας τον με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και φυσικό αέριο. Κατά τον Μάιο, η χρήση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν σχεδόν μηδενική.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καταλαμβάνουν πλέον σημαντικό μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, εκτοπίζοντας τον λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα. Τον Μάιο, η χώρα μας κάλυψε τις ενεργειακές της ανάγκες κατά 45%-50% από ΑΠΕ, ενώ για περισσότερο από 17 ημέρες δεν υπήρξε χρήση λιγνίτη. Στις 27 Μαΐου, η συμμετοχή ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών έφτασε το 60%.

Από τις αρχές του έτους μέχρι τον Μάρτιο, η παραγωγή λιγνίτη κάλυπτε περίπου το 8% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μείωση της χρήσης του λιγνίτη οφείλεται στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και στην αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων, που καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απολιγνιτοποίηση το φθινόπωρο του 2019, με στόχο το 2023. Λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, ο λιγνίτης χρησιμοποιήθηκε ξανά περιορισμένα για να συγκρατήσει τις τιμές ενέργειας.

Η ΔΕΗ συνεχίζει το πλάνο της για πλήρη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού της μείγματος μέχρι το 2026. Το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε 33% το πρώτο τρίμηνο του έτους από 39% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής από λιγνιτικές μονάδες. Η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 27% οδήγησε και σε περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 18%.

Ο ρόλος του φυσικού αερίου

Η απόσυρση του λιγνίτη ενισχύει τη χρήση του φυσικού αερίου, που καλύπτει το κενό όταν οι ΑΠΕ δεν παράγουν ενέργεια. Οι μονάδες φυσικού αερίου είναι αναγκαίες ως εφεδρικές πηγές ενέργειας για την ευστάθεια του συστήματος.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη σημασία του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι αποτελεί το καύσιμο-γέφυρα για τη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, μέχρι οι μπαταρίες ή το υδρογόνο να είναι εμπορικά βιώσιμα.

Στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με την έκθεση του Green Tank, η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά) κάλυψε το 53,7% της συνολικής ζήτησης της χώρας το πρώτο τετράμηνο του έτους.