Εντυπωσιακό πλάνο από drone κατέγραψε φάλαινες να παγιδεύουν το θήραμά τους

Εντυπωσιακό πλάνο από drone κατέγραψε φάλαινες να παγιδεύουν το θήραμά τους

Δείτε πλάνα από φάλαινες που δημιουργούν «δίχτυα φυσαλίδων» και η επιστήμη πίσω από τους εντυπωσιακούς ελιγμούς τους
falaina

Στην Ανταρκτική, ένα drone του BBC News κατέγραψε εντυπωσιακά πλάνα μιας φάλαινας που χρησιμοποιούσε το τεράστιο πτερύγιό της, μήκους τεσσάρων μέτρων, για να δημιουργήσει ένα «δίχτυ φυσαλίδων» γύρω από το θήραμά της, παγιδεύοντάς το με αυτόν τον μοναδικό τρόπο.

Ο Δρ Άρι Φρίντλαντερ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ ανέφερε: «Η κίνηση αυτού του πτερυγίου αποδεικνύει πόσο προσαρμοστικά και δημιουργικά είναι αυτά τα ζώα».

Ο ειδικός της WWF για τις φάλαινες, Κρις Τζόνσον, πρόσθεσε ότι η φάλαινα χρησιμοποιεί το πτερύγιο της σαν εργαλείο για να παγιδεύει κριλ, μικροσκοπικά γαριδοειδή που αποτελούν την κύρια τροφή της, καταναλώνοντας πάνω από έναν τόνο την ημέρα.

Τα πλάνα από το drone έδειξαν επίσης τις φάλαινες να κάνουν ελιγμούς με εντυπωσιακή ακρίβεια, αποδεικνύοντας πόσο καλά μπορούν να χειριστούν το τεράστιο σώμα τους.

Η εναέρια άποψη που παρέχουν τα drones έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν την ανάκαμψη των πληθυσμών φαλαινών σε περιοχές όπου είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από την ανεξέλεγκτη φαλαινοθηρία του 20ού αιώνα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν το μήκος των φαλαινών με τη χρήση drones, αποκαλύπτοντας ότι ορισμένα ζώα έχουν μειωθεί σε μέγεθος. Η κλιματική αλλαγή και η μείωση των διαθέσιμων τροφών θεωρούνται οι κύριοι λόγοι γι’ αυτό το φαινόμενο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Global Change Biology αποκάλυψε ότι οι γκρίζες φάλαινες που τρέφονται στα ρηχά νερά της βορειοδυτικής ακτής του Ειρηνικού έχουν μειωθεί σημαντικά σε μέγεθος τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μια γκρίζα φάλαινα που γεννήθηκε το 2020 αναμένεται να φτάσει σε μήκος σώματος 1,65 μέτρα λιγότερο από αυτές που γεννήθηκαν πριν από το 2000.